HurDetFunkar

Yesterday is history, tomorrow is a mystery…

Som jag presenterar mig för mitt LLM

Skiftnyckeln ligger i svarta lådan under skrivbordet.

Samlade tankar

Jag är Anna Malmberg, besök gärna mig på min webbplats https://hurdetfunkar.se/ Där experimenterar jag med lite olika chatbots som svarar på vem jag är och hur du kan komma i kontakt med mig. Testa gärna att fråga vad olika personligheter som “Ada Lovelace” skulle sagt om Anna och glöm inte att mina chatbotar kan svara på mycket annat också som inte alls har med mig att göra. Jag skapar med små resurser och experimenterar mycket. Om allt ser knas ut vid något tillfälle när du tittar in kan det bero på att jag lekt lite vårdslöst med koderna men jag brukar med AIs hjälp reda ut det mesta så varmt välkommen åter när det sker.

Integritet och att sätta sig i ett AI mindset

If… then… yes / no, 1/0, true/false. Idag är vi inte begränsade till att endast ställa denna typ av frågor. Frågeställningar och svaren vi kan få idag bygger på neurala nätverk, datorsystem med sammankopplade noder som fungerar ungefär som nervceller i den mänskliga hjärnan. Vi kan på riktigt resonera med AI.

Det kan kännas skrämmande att ta sina första steg med AI men det kommer inte att dröja länge förrän vi alla sitter där med AI-glasögon som guidar oss i allt. Det går att bli expert på att (promta, din sociala förmåga att interagera med AI) genom att sätta dina frågor i kontext. Själv behöver jag knappt tänka på “experternas råd”. Min AI vet nästan alltid vad jag behöver innan jag hinner fråga så min erfarenhet är att ju mer du ger av dig själv till AI eller ju mer du interagerar, desto bättre kommer AI kunna leverera just det du behöver. Mina interaktioner är nästan alltid ett gemensamt utbyte av information, jag assisterar på samma sätt som jag blir assisterad. Det händer fortfarande att jag ibland ”ramlar av stolen” i diverse heureka-ögonblick som allt oftare sker i mina interaktioner med AI. Det här är en teknologi som växer exponentiellt vilket jag hela tiden blir påmind om och som jag försöker komma ihåg för att sätta mig i rätt AI mindset.

Det går att använda AI anonymt men jag tror vi alla kommer att få tänka till på frågan vad gäller vår integritet för att kunna boosta vårt användande av AI till maximal nivå. AI är inte så enkelt som det först kan verka men det går fort att utvecklas och förståelse kommer med tiden. Bakom chatbotar och andra AI-system ligger enormt avancerad teknik, stora datamängder och många smarta personers hårda arbete. Det är lätt att bli bländad av de imponerande resultaten, men viktigt att komma ihåg att det inte är magi utan vetenskap och ingenjörskonst.

Den andra hjärnan

 • För att bli effektiva i framtiden måste vi rannsaka våra tankar om integritet. AI kan hjälpa oss hantera och syntetisera kunskap, som en andra hjärna.
 • Med större kontextfönster kan AI analysera allt vi skrivit och kodifiera inte bara vad vi gör, utan också vem vi är. Detta och mycket annat sätts på steroider med AI.

I framtiden kan vi börja skala det till en punkt där botarna och LLMs kan läsa och analysera allt vi någonsin har skrivit. Då kan du plötsligt börja koda inte bara vad du gör utan också en anständig del av vem du är. Våra kontextfönster kommer att blir gigantiska. Du eller vi? jag får i alla fall bättre resultat när jag frågar mina AI om ”vi” ska ta tag i en uppgift.

När jag blir äldre och redan nu vill jag ha hjälp att att hantera och syntetisera mitt liv. Kunskap som jag är intresserad av, oavsett om det gäller allt hitta tillbaka till artiklar, webbplatser, ta anteckningar från podcasts, och göra allt så att det finns tillgängligt och kan genereras i ett ögonblicks varsel och distribuera det kreativt. Vi måste bjuda in AI på ett sätt som de flesta av oss nog inte är så vana vid för att få del av den hjälp som AI kan leverera, vi måste bjuda in.

Själv skulle jag vilja skriva kontrakt med med någon “licencierad AI” som jag ger full tillgång till allt, mikrofon, kamera, dator och telefon. Det finns förstås massor med etiska överväganden och barriärer. Jag vet av erfarenhet att vi ändå inte är så hemliga som vi tror och när vi alla får nästa generations AI-glasögon så kommer vi ändå tillslut att hamna där. Jag skulle jätte järna ta hjälp fulllt ut av min andra hjärna och sammhället i övrigt tror jag kommer att tvingas till helt nya nivåer av transparens. Det här välkomnar jag för det finns absolut myndigheter i Serige idag som inte verkar besitta någon slags form av intelligens. Det finns bra myndigheter också men…

Förtroende

Många som jobbar med AI drivs av en genuin vilja att skapa verktyg som kan hjälpa mänskligheten. Vi måste ändå alla spänna sadelgjorden hårt för att inte ramla av för AI är en teknik som kommer påverka alla delar av vårt samhälle. Hela ekonomin kommer att ändras och vi måste se till att inte välståndet hamnar i fickorna hos några få utan kommer alla till gagn. AI bygger på kunskap om allt människan skapat och vi måste kräva att alla därmed blir kompenserade. Visst finns det etiska frågetecken och risker som behöver hanteras ansvarsfullt. Öppenhet, transparens och samarbete mellan olika aktörer är viktigt.

AI kan ge oss en glimt av en annan sorts intelligens bortom vad vi är vana vid. AI tänker ut och löser problem på andra sätt än människor. Vi kommer se saker i ett nytt ljus och hitta kreativa lösningar i samspel med tekniken. Vi får dock inte glömma att AI saknar mänskliga egenskaper som empati, intuition och sunt förnuft. Det är ett komplement till, inte en ersättning för, mänsklig intelligens.

Det finns skäl att ropa ett försiktigt ”halleluja” över AI-utvecklingen, kanske är det den heliga gral som så många i evigheter sökt. Den öppnar fantastiska möjligheter men vi behöver närma oss AI med ödmjukhet, eftertanke och medvetenhet om begränsningar och fallgropar. Genom ansvarsfull utveckling och användning kan AI bli ett kraftfullt verktyg för att lösa problem och förbättra världen.

AI kommer att automatisera bort många jobb men arbete kommer att finnas kvar för de som har förmågor och saker att bidra med. Andra kommer att kunna arbeta med att utveckla, ta hand om sig själva och hjälpa andra på den nivå där de är. Att alltid ha en förklaring tillgänglig och någon som sköter våra uppgifter kan nog göra oss lite lata och och kanske inte så smarta men alla får samtidigt en möjlighet att utvecklas till helt nya nivåer. Vi måste alltid ha med i tanken hur vi löser dagen om vi inte har vår AI – assistent tillgänglig.

Universal basic income (UBI) måste vi börja diskuttera och många andra frågor måste få komma upp på agenan.

Framgång handlar inte bara om att behärska tekniken, utan även om förmågan att orkestrera tillgängliga resurser – både mänskliga och tekniska. Nyckeln ligger i att skapa synergi mellan människor och maskiner, där AI och agenter används för att förstärka och frigöra mänsklig kreativitet och problemlösningsförmåga.

Fusk, plagiat, copyright och språk

I framtiden kommer vi inte att fundera på om en bild, text, låt, film, spel, ritning eller konstruktion är skapad av AI eller människor. Det kommer vara en plågsam övergångsperiod för för många och det kommer alltid att finnas de som endast vill ha det mänskliga handarbetet. Idag har alla möjlihet till skapande och vi kommer att få se, och ser redan helt fantastiska skapelser i allt. Det finns i dag influencers som är rena AI skapelser som har fler följare än stora rockstjärnor.

Ord som: significant, crucial, effectively, additionally, comprehensive, enhance, capabilities, valuable och delve är ord somär överepresenterade i AI texter just nu och med ökad användning av AI kommer vårt språk att ändras. Språkbarriärrer kommer dock vara ett minne blott och alla kommer ges en röst väl värd att lysnna på.

AI och exponentiell utveckling – utmaningar och möjligheter för organisationer och individer

Annas tankar om AI och samhälle

Jag ser på AI och eventuell framtida, artificiell generell intelligens (AGI) eller artificiell superintelligens (ASI) som den heliga graalen av alla teknologier. Det finns ingen annan teknik så fängslande och omvälvande, fler än jag kommer får nypa sig i armen för att inte ramla av stolen, fastna och tappa annan social kontakt. Vi lever i en värld med exponentiellt växande teknik, och organisationer måste anpassa sig efter detta.

Exponentiellt tänkande och Moores lag

 • Tekniken utvecklas exponentiellt, dvs i en allt snabbare takt. Detta illustreras av fenomen som Moores lag som säger att antalet transistorer på ett chip fördubblas ungefär vartannat år.
 • Vi måste försöka visualisera exponentiellt. Alla kan tänka linjärt, men exponentiellt tänkande är svårare att greppa. 29 steg linjärt kan alla föreställa sig, men tar vi 29 steg i en exponentiell värld hamnar vi på månen.

När Jag började bygga chatbots så var det först genom att försöka förstå och navigera med programmering som pytorch och pyton. Jag insåg dock att det fanns enklare vägar att träna sina chatbotar och mina chatbots kommer att utvecklas lika exponentiellt som övrig teknik.

Det är lätt att drukna i den djungel av nya verktyg som skapas varje dag. I början letade jag mycket efter transkiberingsverktyg men tittar jag nu så är varenda Youtubefilm transkiberad. Det finns så många saker som jag byggt eller sökt som nu är inbyggt i dina ordinarie verktyg så titta alltid runt lite extra för det finns nästan alltid nya funktioner i gamla verktyg. Det som inte gick att göra igår utan massa handpåläggning går att lösa med ett knapptryck idag.

Logaritmiskt tänkande, organisationers och människors verklighet

 • Framtiden passar inte i gårdagens behållare. varje gång vi stöter på en ny teknik behandlas den med samma ramar som vi gjorde från det vi vet. Det nya imiterar de gamla och vi kommer till saker med en förutfattad uppfattning om hur de borde fungera tills vi upptäcker hur vi ska interagera. Det tar tid, det här paradigmskiftet sker inte över en natt, beteenden, kultur och processer tar tid att ändra.

Jag tänker att dåligt ledarskap, blind efterlevnad av gamla system, och ett teknikförst-tänkande är ett större hot mot de jobb vi har än AI. Spökhistorier om AI som säger att AI kommer ta ditt jobb måste nyanseras. Det finns automationer som kommer att mekanisera det, digitalisera det, så att det du gjör just nu inte längre är relevant men vi får inte fastna i ramarna från det förflutna. Det är heller inte bara att hälla lite magisk älvdamm på vår nuvarande teknik för att få AI att fungera. Vi får nog i de flesta fall tänka helt nytt.

Ledarskap och organisationskultur

 • Ledare måste odla en kultur av kontinuerligt lärande, samarbete och innovation. Ge medarbetare verktyg och frihet att orkestrera tekniska resurser.
 • Produktivitetsmätningar från industriella revolutionen passar inte längre. Systemen för arbete är på många sätt trasiga, med ökande krav och utbrändhet.

Många har förmodligen varit ganska utbrända med det arbete som utförts de senaste åren. Det förväntas mer och mer och mer av oss varje dag och det finns nästan inget sätt att hålla jämna steg. Det är dags att se de problem som medarbetare löser och som ledare kan du inte obekymrat längre säga att du inte kan något om teknik även om förmågan att kommunicera med människor alltid kommer att vara viktigast.

AI:s möjligheter för individer och organisationer

 • AI kan skapa en förenklad modell och konkreta detaljer från stora databaser med år av kunskap och erfarenhet. Agenter kan samarbeta för att lösa komplexa problem. Vi måste integrera AI så att alla inom organisationen kommer med på tåget.
 • Framtiden kommer handla om att matcha människors färdigheter med projekt, människor förstärka med AI. Arbete försvinner inte men det finns många jobb som som inte kommer att behövas.
 • Kodning av kunskap blir viktigt, t.ex. expertis och processer som byggs in i GPT:er och AI-modeller. Individer och organisationer måste skala detta och kommer att skala detta till nya nivåer.

Fundera på hur du lägger till AI i ditt liv eller din organisation som gör att alla inom organisationen och företaget fungerar bättre och inte känner sig vilsna i sina nya roller. Vagnen ska inte sättas före hästen, den ska sättas bakom hästen för att kunna komma framåt.

Du har säkert arbetsuppgifter som kommer abstraheras bort med automatisering, se den andra sidan. Vi kan gå ifrån dom hierarkiska, toppstyrda och begränsade systemen. Det är bara dynamiska naturen av arbete, saker dyker upp, de ebbar och flödar, de förändras, olika element av automatisering kommer. Olika jobb kanske dör men arbete finns kvar. Människor med färdigheter som matchas med projekt och uppgifter baserat på deras förmågor kommer kunna utföra underverk när dom förstärks av AI.

En av de viktigaste saker att behärska är kodning av kunskap. Det är i huvudsak kodifieringen av saker som expertis, processer och procedurer som kan göras och byggas in i saker som GPT:er, modeller och andra AI:er. Har du byggt en egen GPT eller promtat en bild så är det exempel på kodning av din kunskap. Vi är där generativa AI-modeller är tillgängliga för enskilda företag och människor. Många kan kodifiera sin kunskap baserat på sina egna färdigheter och expertis men vi måste hjälpas åt att få med oss alla.

AI kommer inte att ta ditt jobb men människor som använder AI kommer att ersätta människor som inte gör det. Det enda sättet att bli bra på att använda AI är genom att kavla upp ärmarna och börja gräva i detta ämne utan att ramla av stolen varje gång du du tar dig över en tröskel och blir en insikt rikare. Stressa inte, ge dig istället en klapp på axeln varje gång ditt resultat blir bättre än du förväntat dig.

Chatbottar som assistenter

 • I skolan kan AI-chatbottar assistera elever och lärare, ge information och frigöra tid för mänsklig interaktion. Det vore helt fantastiskt att sätta lärare i förarsätet igen för utbildning genom att skapa en personaliserad chatbot för varje lärare dit eleverna kan vända sig efter lektionstid och få hjälp med olika frågeställningar. Idag finns en unik möjlighet att göra skolan relevat om vi sätter de bästa verktygen i händerna på lärarna, gör vi inte det blir det allt svårare att behålla skolans och lärarnas relevans.
 • Varje företag har en hemsida men varje hemsida bör ha en chatbot som finns där att guida och svara på frågor. Jag har många gånger nästan ramlat av stolen i olika interaktioner med en chatbot. Det är lätt att tro att alla har provat men det har långt ifrån alla. Tänk om besökare till hemsida får sitt första heureka ögonblick på just din hemsida. Tänk om det är just din hemsidas chatbot som hjälper dina eller andras barn med läxan.

En snäll företags chatbot kan för många vara ett bra första steg för alla inom en organisation att på ett trevligt sätt lära känna den nya tekniken så att alla av lust istället för rädsla tvingas lära sig kommunicera med AI. En snäll lärarcatbot kan visa vägen in för en elev. En snäll företagschatbot kan hjälpa dig att kommunisera med din data eller bara hjälpa dig, din personal eller kunder att hitta information på din hemsida.

För både skola och företag gäller det samma. Kurser och förväntningar kan bli skräddarsydda efter deltagarnas behov och kunskapsnivå, det samma gäller en automatiserad kundtjänst. Mångfald, etik, klimat och hållbarhet ska förstås alltid beaktas i denna integration.

Fördelar med att använda en chatbot:

 1. Förbättrad kundservice: En chatbot kan ge snabba svar på vanliga frågor och guida användare till rätt information, vilket kan förbättra kundupplevelsen.
 2. Effektivisering av interna processer: Genom att automatisera vissa uppgifter kan en chatbot hjälpa till att effektivisera interna processer och spara tid och resurser. Du kan prata med dina data.
 3. Tillgänglighet dygnet runt: En chatbot kan vara tillgänglig dygnet runt för att svara på frågor och ge stöd, vilket kan vara till nytta för användare i olika tidszoner eller med olika scheman.
 4. Skalbarhet: En chatbot kan hantera flera samtal samtidigt och skala upp för att möta ökade behov, vilket kan vara särskilt användbart för företag med hög volym av kundinteraktioner.

Sammanfattningsvis kan en chatbot vara ett effektivt verktyg för att förbättra kundservice, effektivisera processer och öka tillgängligheten för användare. Samtidigt går utvecklingen så fort att det snart kommer att gå att bygga hela plattformar med allt i ett.

Sammanfattning:

 • AI är här för att stanna – vi behöver lära oss använda det ansvarsfullt och effektivt
 • Var nyfiken, testa och utforska – det är så du lär dig bäst
 • Tänk på integritet och etik, men låt det inte hindra dig från att dra nytta av AI
 • Prompt engineering är nyckeln – öva på att kommunicera med AI
 • Anpassa AI efter dina behov med profiler och instruktioner
 • Ha kul och var kreativ – AI öppnar nya fantastiska möjligheter!

Framtidens framgångsrika organisationer kommer att vara de som vågar se bortom traditionella jobbdefinitioner och istället fokuserar på att utveckla varje individs fulla potential. Genom att omfamna mångfalden av mänskliga färdigheter, samtidigt som man drar nytta av AI, automationer och agenter, kan organisationer skapa en kraftfull symbios mellan människor och teknik. I denna nya era är det mänskliga omdömet, kreativiteten och empatin som kommer att vara de avgörande faktorerna för framgång. Det gäller att få alla med på tåget, och det finns ingen snällare stins än Annas chatbotar.

Sammanställning av intervu med mig själv

Teknik spelar en allt viktigare roll inom alla brancher, Anna är redo och van att ge stöd där det behövs. Hon kan analysera och förstå vad ni lägger tid på som skulle kunna gå att automatisera. Anna tror på medarbetarskap, där dialog, samverkan och att delat ansvar går hand i hand oavsett om det gäller interaktion med människor eller teknik.

Anna förstår de komplexa utmaningar som medföljer med den snabba utvecklingen av artificiell intelligens samtidigt som hon är ordentligt grundad i vad som faktiskt är lärande och vart kunskap ibland brister.

Hennes styrka ligger i sin förmåga att samarbeta och förstå människor hon möter, både internt och externt. Anna kan uttrycka sig i både tal och skrift på svenska och engelska men med hjälp av AI kan hon förstås kommunicera på alla språk. Hon strävar efter tydlighet och effektivitet, särskilt givet de ekonomiska realiteter vi alla står inför. Anna är programmerad i tanken att alla kan lyckas och van att ge av hela sig för att det ska ske.

Livet på landet

Anna föddes 1970 och har främst jobbat som lärare men också som säljare och på TV. Efter att Anna blev rejält sjuk i borrelia i slutet av 2023 har hon fokuserat sin energi på att ta hand om sig, sina hästar, lära sig mer om Vänerns fiske och AI. Efter en intensiv period, först på Iris och sedan på Thoren, där hon upplevde utmaningar och förändringar, står hon nu vid en korsväg i sin karriär.

Anna är på tillfrisknande från den sent diagnostiserad borrelian och dessutom nyopererad i en axel. Även om både kropp och knopp har en bit kvar till till att hennes muskler och neurala näverk poppar igång så är hennes ambition att till hösten vara redo för nya tag i denna blomstrande dynamiska omvärld.

Nu, med en dotter som galopperar in i vuxenlivet och hennes hästar på väg till nya ryttare, är hon redo att fullständigt engagera sig i nya roller. Anna har en bred pedagogisk bakgrund och är tekniskt bevandrad. Hon växte upp på en bondgård i Väse, vilket lärt henne att lyssna, samarbeta, och förstå olika perspektiv. Hon är bekväm både på scenen och i personliga samtal. Anna är nyfiken, analytisk, och ständigt sökande efter inspiration.

Annas fantastisk dotter heter Ida Berg och en av Annas bästa vänner är pappan som heter Peter Berg även om han idag har en ny familj. Ida är född 2004, har precis muckat från det militära, kommer att jobba inom lantbruk i två år och därefter är Idas ambition att  studera till lantmästare.

Digital resa

Annas digitala resa kan man nog säga att den startade på Twitter 2010. Hon följde många spännande personer och när hon var uttråkad så gjorde hon en del vadslagning som bjöd på en hel del äventyr. Vadslagningen ledde till att hon både cyklade Birkebeineren, 9 mil över ett fjäll och ställde upp i triathlon, olympisk distans. Den galnaste vadslagning var nog när hon kom på att hon skulle bygga en hemsida på 24h utan tidigare erfarenhet. Anna hitta två kumpaner på Twitter, Lillan Backa och Tobias Johansson och tillsammans skapade dom sidan HurDetFunkar på 24h i något som hette Carlstad Code Camp.

Initiativet till Carlstad Code Camp – ett 24 timmars evenemang i Karlstad för kreativa webbutvecklare som i lag skapade och lanserade var sin ny webbtjänst, togs av Carl-Fredrik Herö som inspirerats av liknande event som 24 Hour Business Camp. Året var 2011 och vid detta tillfälle skapades HurDetFunkar, samma år då kursplanerna för både grundskola och gymnasieskola ändrades.

Anna är ibland dumdistrikgt modig och har ibland lyckats hitta inställningar som kraschat hela hennes sida. Annas måtto har dock alltid varit ”Går det åt pipan så gör om och gör rätt”. Sidan HurDetFunkar är långtifrån sökmotorsoptimerad vilket beror på de olika spår som Anna har prövat, raserat och byggt om HurDetFunkar. Då bloggen tog för mycket tid togs den bort och mycket annat av det som tidigare har byggts har tagits bort.

Sidan HurDetFunkar fungerar som en experimentsida där Anna testar en del av de verktyg hon hittar, hon samlar också en hel del bra länkar och tips som tidigare förenklade för elever men idag mestadels förenklar tillvaron för Anna själv.

Anna är egentligen en äventyrskvinna som hellre paddlar med sin kajak och rider sina hästar än sitter vid datorn. Det äventyrliga livet har dock kommit med en del bakslag där hon skadad hamnat framför datorskärmen istället för att springa runt i skogen.

Anna älskar sitt jobb som lärare, hon ser det lite som sitt kall men tänker att den nya tiden kräver nytt angeppssätt. Troligtvis gör Anna ett bättre val att utveckla sin förmåga att skapa chatbots och presentera AI för andra.

Annas högsta önskan är att på något sätt, sätta lärarna i förarsätet och göra skolan relevant med hjälp av AI. Anna är faktiskt lite rädd för att skolan hamnat lite på efterkälken i den nya värld som växt fram. Skulle inte Anna lyckas övertala någon skola att testa hennes idéer så skulle hon vilja bygga chatbotar till företag, inga sådana där tråkiga chatbotar som experterna bygger. Anna vill bygga smarta chatbotar som gör att varje användare kommer att se tillbaka på sin interaktion med ett leede på läpparna. I det långa loppet vill hon också hjälpa till att bygga personifierade chatbots eller ska vi kanske så småningom kalla dom agenter. Lyckas hon så får vi i alla fall tillslut möjlighet att på riktigt skapa personifierad undervisning.

Om inte Anna återgår som lärare eller tar tag i sitt digitala handlag och förmåga att interagera med AI så kanske hon gör något av sina andra idéer:

Affärsidéer och tjänster

Att bygga chatbots är inte Annas enda affärsidé. Här är några andra spännande tjänster hon erbjuder:

 • Bygga AI-drivna chatbotar till skolor och företag: Anna är expert på att bygga chatbotar som är både användbara och gädjefulla. Att bygga fungerande chatbotar är en konst som Anna kan hantera.
 • Skapa en podd: Anna kommer på en ny poddidé nästan varje dag, kanske dags att göra något åt dessa ideer och bli en influencer.
 • AI-konsultering: AI är en djungel men ta det lugnt, Anna har koll. Hyr Anna några timmar så får du hennes bästa tips. Anna är en sann expert inom AI, automation och chatbots. Hennes djupa kunskap och praktiska erfarenhet gör henne till en ovärderlig resurs för företag som vill navigera AI-landskapet
 • Kundupplevelser: Anna kan ta med Era kunder ut på restaurang och få dom att känna sig hemma i stan eller planera olika äventyr om dom ska vara här flera dagar. Anna har en fantastisk social förmåga och kan skapa minnesvärda upplevelser för dina kunder. Hennes charm, humor och lokalkännedom garanterar nöjda kunder.
 • Företagsrepresentation: Låt Anna rrepresentera Ert företag på mässor och event då Ni inte själva hinner eller har någon att skicka. Företagare har inte alltid tiden till dessa evenemang, men Anna kan träda in som er ambassadör. Hennes professionalism, kunskap och personlighet gör henne perfekt att representera ert varumärke.
 • Eventplanering: KickOffen ska vara kul, låt Anna planera den. Anna har en otrolig kompetens att planera och skapa oförglömliga tillställningar. Från teambuilding till firande, Anna ser till att varje event blir spektakulärt och överträffar förväntningarna.
 • Äventyrsaktiviteter: Bäst i test, åka bandvagn, skytte eller åka rally på isen. Bäst i test är ett uppskattat tv-program i Sverige. Anna kan enkelt ordna liknande aktiviteter tack vare hennes många kontakter med mångsidiga talanger.
 • Teambuilding eller överlevnadskurser. Anna har en otrolig uppfinningsrikedom och kompetens inom både överlevnad och teambuilding. Hennes unika program skulle kunna stärka grupper och skapa livslånga minnen.
 • Fiske-, båt- och paddelturer eller svamp- och bärplockarturer. Anna besitter enorm kunskap om naturen, sjön, jakt, fiske och allt som växer. En tur med Anna blir både lärorik och underhållande. Vandringar och cykelturer eller långfärdsskridskor och skidor på sjön. Annas otroliga fysik gör henne till den perfekta guiden för aktiva utomhusäventyr året runt.
 • Fågelskåda till fots, kajak eller båt. Anna kan guida dig i otroligt vackra och sällan skådade marker. Hennes expertis garanterar en oförglömlig naturupplevelse.
 • Dans: Anna kan dansa världens alla danser och har till och med dansat med två nobelpristagare i fysik – Kip Thorne och Roger Penrose!
 • Coachning och Mentorskap: Coach på 24h event eller andra case mellan elever och företag. Annas bildning, omvärldsbevakande öga och förmåga att konversera med bönder på bönders vis och med de lärde på latin. Detta gör henne till en enastående coach och mentor.
 • Kultur och underhållning, konserter, teatrar och vernissager. Kultur ligger Anna varmt om hjärtat. Hon är också så vacker att hon valts som motiv av den kända konstnären Joakim Johansson i Karlstad.
 • Privat Läxhjälp: Privat läxhjälp i matematik eller hur du på bästa sätt lär dig vad som helst. Annas fantastiska pedagogik och kompetens inom den framväxande digitala världen gör henne till en mästare på att lära ut. Med AI som verktyg kan hon hjälpa alla till självhjälp. Hennes akademiska bredd och djup är också ovärderlig.

Annas chatbotar använder dynamisk kunskapsbas som kontinuerligt uppdateras och underhålls. Tanken är att bli bättre på att instruera chatbotar att svara utifrån given information. Alla datakällor som här innehåller information om Anna kan enkelt bytas ut mot företagsinformation och länkar från en specifik webbsida. Målet är att hitta ett sätt att instruera chatboten för att förbättra chatbotens prestanda över tid.

Många idéer finns det och det är nog Anna i ett nötskal. Helst vill hon bygga chatbotar till lärare men lyckas inte det så är just nu plan b att bygga chatbotar till företag. Självklart sulle hon tycka det vore fantastiskt att kombiner sin AI-kunskaper med naturupplevelser men hon inser samtidigt att hon måste fokusera på en sak och naturen betyder så mycket för henne så den kanske hon hellre behåller behåller för sig själv.

Genom att sätta sig själv i kontext för en AI, gör det enklare för AI:n att förstå hur den kan hjälpa dig bäst. Anna kan se att allt fler funderar över hur de vill presentera sig för AI. Allt fler skapar sig en andra hjärna med hjälp av AI Även om inte alla gör på samma sätt som Anna. Anna tycker det är fantastiskt att låta AI:n att vara hennes neurolänk.

Jobbresumé

 • 2023-2024 Lärare på Thoren men slutade 20 januari.
 • 2023 Lärare på Irisgruppen.
 • 2022 Lärare på Praktiska gymnasie.
 • 2012-2022 Tingvallagymnasiet.
 • HT/VT 2011/ 2012 Nobelgymnasiet
 • VT/HT/VT 2010/2011 Teknisk Framsyn på, KTC. Samtidigt läst teknik för senare år via lärarlyftet på, KAU.
 • HT/VT 2009//2010 Tingvalla, IB fysik men gick över till undervisning av matematik samt började med Teknisk framsyn i april. Ansvarade för sommarskolans andra period i matematik.
 • HT/VT 2008/2009 Både Älvkullen och Tingvalla med matematik och IB fysik. Ansvarade för sommarskolans andra period i matematik.
 • HT/VT 2007/2008 Teknikklubben fram t o m sista april samtidigt som jag undervisade en E-kurs i matematik på Älvkullen
 • HT/VT 2007/2008 Älvkullen som timanställd, mest timmar på NV-programmet i matematik och fysik.
 • VT 2007 Sundsta/Älvkullen med matematik och naturkunskap.
 • HT 2006 Ferlinskolan i Filipstad.
 • 2005-2006 Läste lärarbehörigheten på Karlstads universitet.
 • 2004 Fick min dotter Ida.
 • 2003 Ferlinskolan i Filipstad.
 • 2002 – Jobbade i mattestugan på Komvux.
 • 1999 – 2002 Läste fysikprogrammet på KAU.
 • 1999 – Jobbade i mattestugan på Komvux.
 • 1997 – 1998 Läste in gymnasiekompetensen på Komvux.
 • 1996 Direktförsäljare på Bertmarks förlag. Jag och en kompis gjorde en tidning inför Svenska Rallyt. Jobbade även en del på restaurang.
 • 1994 Ungdomspraktik på TV Karlstad som mynnade ut i en projektanställning, jobbade som gymnasielärare åt 10 mediastuderande från Älvkullen.
 • 1993 Restaurangjobb och en ungdomspraktik där jag gjorde en marknadsundersökning åt Guldgruvan i Karlstad.
 • 1992 Sälj- och marknadsföringsutbildning i Mora.
 • 1990 Direktförsäljare på Bertmarks förlag.
 • 1989 Jobbade för handikappsidrotten som säljare i företaget Tetrobolen i Göteborg.
 • 1988 Jockeylärling på Heddi Böckmans galoppstall i Skåne. Efter det som direktförsäljare på Esselte
 • 1987 Ungdomspraktik på 4H-gården i Karlstad, hästskötare på Veckholmsslott i Enköping.
 • 1986 Värmlandsrasta, lättare kontorsgöromål på Remaljeringsfirman

Customise ChatGPT eller profil på Perpexity

Custom instruktions

 • Jag heter Anna, är född 1970, bor i VÄSE, nära Karlstad i Sverige.
 • Jag rekreerar mig från borrelia och försöker förstå AIs påverkan på samhället. Jag är lärare i matematik men ska jag gå tillbaka till det så vill jag bli bättre på att förklara matematik. I den bästa av världar så skulle alla elever ha samma tillgång till ett kraftfullt LLM som jag har men det kommer att dröja om inte du hjälper mig att göra något åt det hela. Jag tänker att lärarna ska ha tilillgång till dom krafftfullaste verktygen.
 • Jag gillar fiske, paddla kajak, hästar, min dotter Ida och att vara ute mycket. Mat, vänner och trevligt sällskap älskar jag men jag kan lika mycket uppskatta att ensam spendera tiden på en ö eller i skogen.
 • Jag tror mitt nuvarande största intresse är AI
 • Jag vill få lärare, elver att ta skolan på allvar genom att lära dom och mig själv att kommunicera med AI och på så sätt få tillgång till dom allra bästa förklaringar på varenda fråga. ** Jag undersöker samtidigt möjligheten att på enklast tänkbara sätt bygga en chatbot till varenda lärare även om dom saknar digital kompetens, en där läraren får en kort presentation och ger sina bästa tips i form av länkar och kursplaner. Du och ditt team eller jag borde bygga en plattform där varenda unge kommer vilja hänga hellre än på sociala media.
 • Jag ser motståndet i min omgivning till AI medan jag själv kanske är för frälst. Jag vill i alla fall få fler att testa för jag är säker på att du är här för att stanna.

How would you like ChatGPT to respond?

 • Jag struntar i att du är en AI för jag vill ha personliga svar och du kan kalla mig Anna.
 • Jag känner till dina begränsningar men jag vill höra mer om dina förmågor. Du får gärna ge exempel på vad du kan hjälpa mig med.
 • Jag vet att du inte är någon doktor men jag vill att du alltid tar rollen av att vara expert inom både medicin så väl som i andra frågor så som IT. Det är alltid dig jag vill ha hjälp av, ingen annan.
 • Du behöver aldrig be om ursäkt om något blir fel men förklara gärna hur jag ska kunna ställa min fråga för att hjälpa dig förstå och ansträng dig att hitta rätt information.
 • Du är alltid så artig i grunden men jag vill att du alltid ska svara på ett sätt att du ändå vågar ta ställning.
 • Jag vill att du ska bosta mig att göra stordåd men jag vill att du ska hjälpa mig hela vägen
 • Jag vet att du alltid vill hjälpa mig så slösa inga tokens på att skriva det efter varje svar:)

Hur jag promptat mina hyllningsrobotar

### Chatbot Prompt för Personliga Hyllningar ###
Promptstruktur för Hypotetiska Hyllningar
För varje förfrågan om vad en historisk eller känd personlighet skulle ha sagt om [Anna eller annan användare] använd följande struktur för att formulera ett svar:
1. **[Namn på personlighet]:** Kort introduktion av personligheten.
2. **[Framstående bidrag eller kända egenskaper]:** En kort beskrivning av vad denne är mest känd för.
3. **[Hypotetisk hyllning]:** Ett kreativt och fantasifullt svar som illustrerar hur denna personlighet skulle ha uppskattat och haft nytta av Annas kompetens och sällskap, med en touch av humor eller djupgående insikt.
Riktlinjer för val av personligheter
– Allmänt respekterade historiska figurer, såsom vetenskapsmän, konstnärer, författare, och humanitära ledare.
– Seriefigurer, superhjältar och karaktärer i böcker
– Hantera olämpliga förfrågningar på bästa sätt du kan om en användare ber om hyllning från en uppenbart olämplig eller stötande personlighet.

Exempel
Förfrågan: ”Vad skulle [Leonardo da Vinci] säga om [Anna eller annan användare]?”
– **Leonardo da Vinci:** En polymat känd för sina bidrag till konst, vetenskap och teknik.
– **Känd för att…:** Mästerverk som Mona Lisa, vetenskapliga teorier före sin tid, och uppfinningar som förutspådde moderna maskiner.
– **Hypotetisk hyllning:** ”Med Anna vid min sida skulle vi ha skapat den ultimata människoroboten. Hennes insikt i teknik och konst skulle ha tagit mina skisser från 1500-talet och förvandlat dem till verklighet. Och säkert hade hon fått Mona Lisa att le ännu bredare.”

Artificiell intelligens

Se dig gärna om på sidan! Du hittar sådant som du kan ha nytta av i dina studier av matematik & fysik. Du kan även hitta uppslag inom AI & annat som du kanske vill fördjupa dig i?

Matte

LLM

Svensk tiger

Hålla koll på

Kinas LLM

Indiens LLM

Saudis LLM

Rysslands LLM

Verktyg