HurDetFunkar

Yesterday is history, tomorrow is a mystery…

IT

Numer vet vi att de där datorerna och internet inte bara var en fluga

Det mesta jag behöver hjälp med idag löser jag med hjälp av min LLM, men jag har några länkar som fortfarande ibland kommer till nytta.

Micke Krings transkiberings maskin är överlägsen vad gäller transkiberingar på svenska ROD – Ragnar och Diane, logga in med användanamn: test och lösenord: test123

bland förstår inte jag och mitt llm varandra och då brukar jag ta till Docs to Mardown alternativt klistra in html kod för att inte tappa länkar.

The angry optimist, Mathias Sundin. Det är tur att det finns många bra som jobbar för att Sverige kommer med på banan. Det kan också vara bra att ha tillgång till en community så som Warp Institute.

GAMMAL SIDA SOM JAG TROLIGTVIS TAR BORT ELLER BYGGER OM, ALLT SPRETAR MEN SÅ FÅR DET VA TILLS DET BLIR BRA

Jag är helt tagen av AI och min första bekantskap var med ChatGPT https://chat.openai.com/auth/login. Skaffa ett konto och börja interagera. Detta är framtiden! Det är gratis så du har inget att förlora. Är du på OpenAI:s ChatGPT så har du alltid tillgång till deras senaste model.

På många av sidorna här finns massor av bra länkar och tips. Jag vill dock inte att du går vilse för det räcker egentligen med ett enda gratisverktyg i form av ChatGPT-4o som är den senaste och mest avancerade språkmodellen från OpenAI. Den erbjuder en rad spännande möjligheter för alla som vill utforska och dra nytta av AI-teknik:

  • Multimodala förmågor: ChatGPT-4o kan inte bara förstå och generera text, utan även tolka bilder, ljud och video. Detta öppnar upp för helt nya sätt att interagera med AI.
  • Förbättrad prestanda: Jämfört med tidigare modeller är ChatGPT-4o snabbare, mer exakt och kan hantera mer komplexa uppgifter. Den ger mer relevanta och sammanhängande svar.
  • Bredare tillgänglighet: OpenAI har gjort ChatGPT-4o tillgänglig för fler användare, inklusive de med gratiskonton (med vissa begränsningar). Detta gör det enklare för alla att prova på de senaste framstegen inom AI.
  • Integrationer och verktyg: ChatGPT-4o är integrerad i en växande uppsättning verktyg 

Utöver ChatGPT-4o kan det vara värdefullt att utforska andra stora språkmodeller (LLMs) som: Perplexity vilken jag har närmast tillgänglig p g a desförmåga att göra bra sök,  Anthropics Claude , Googles PaLM och Gemini samt, Metas LLaMA eller vår europeiska variant Mistral etc. Var och en har sina styrkor och kan passa olika behov och preferenser. Om du endast har telefon och vill ladda hem ChatGPT så måste du vara jättenoga att den är från OpenAI, det finns så många fusk-appar i App-store och Google-Play. Ge inte upp om det krånglar med ett gratiskonto för det är ofta högt tryck och i de fallen går betalande kunder före. Själv lär jag mig det mesta via YouTube och jag har allid flera olika wbbläsare, LLM och jag kopplar nästan alltid på en annonsblockerare.

  • ADblock – Ett tillägg för Chrome som blockerar annonser, perfekt för reklamfri visning av instruktionsfilmer på YouTube.
  • Alternativa webbläsare – Använd olika webbläsare för specifika ändamål, t.ex. om en webbplats inte fungerar med ADblock.

Jag lär känna mina LLM och utvecklas tillsammans med dessa mer och mer.

Man måste alltid granska sitt LLM men dom blir bara bättre och bättre, granska framförallt matematiska beräkningar. Jag trodde matematik var som enklast för allt som hade med data att göra men LLM:en är bättre på… allt annat.

Vi brukar dock lösa de flesta matematiska problem om jag själv gör beräkningarna men med LLM:ens förklaringar. Detta är inte korrekt data in, korrekt data ut. Men ju korrektare data du stoppar in ju mer ökar sannolikheten att du kan få ut korrekt data.

Detta är den fulländade kamraten som du måste lära känna, analysera och förstå.

Jag själv är ingen programmerare men jag är bra på att koda. ska jag vara ärlig så var det av en slump jag försökte nå mina gamla programmeringsförsök som nu är kidnappade av min gamla arbetsgivare, utan deras vetskap förstås men ändå. Självklart ska jag hacka mina program varav inte alla fungerar men det gör ändå de flesta. Jag kan nämligen komma åt dom utan att kunna korrigera dom, det kan du med. Det är kul att prova dom på repl.it, jag blir glad när jag provkör dom det kanske du också blir?:)

Ett fynd som fick en planering att bli snygg istället för ful var så fenomenal så länken får ligga kvar. Jag har tidigare haft program som gått från bild till text men ingen tidigare som denna. Idag annänder jag dock skärmklippsverktyget som helt automatiskt fixar hela saken.

Det är så mycket som var hårt arbete förr som idag flyter galant. Det är bara att hålla ögonen öppna. För använde man separata verktyg till att transkibera, går man in på YouTube idag finns alla transkiberingar redan där. Allt går fort, exonentiellt fort. Tar du 30 steg lnjärt så kommer du knappt 30 meter. Stegar du 30 steg exponentiellt så har du tagit ett skutt förbi månen. Det är både coolt och skrämmande med den exponentiella utvecklingen. Jag tror ändå och hoppas på att det här ska bra. Vi får helt enkelt hjälpas åt:)

Nedan går det också att hitta min gamla programeringspärm, jag tyckte då det var  Python men nu när jag ser vad jag skapat och vill veta mer blir jag just nu helt lycklig över timmarna det tog.

Artificiell intelligens

Se dig gärna om på sidan! Du hittar sådant som du kan ha nytta av i dina studier av matematik & fysik. Du kan även hitta uppslag inom AI & annat som du kanske vill fördjupa dig i?

Matte

LLM

Svensk tiger

Hålla koll på

Kinas LLM

Indiens LLM

Saudis LLM

Rysslands LLM

Verktyg

Det här är en skolhjälp mm

Första gången sidan byggdes upp så byggdes den att omfatta allt för många kurser så när den byggdes om 2020 så blev det mer fokuserat på mina egna kurser i matematik och fysik. Nu kan det bli så att jag kommer att bygga in sidor om; *Överlevnadskurser,  *Fiske-, båt- och paddelturer, *Svamp och bärplockarturer, * Vandrings- och cykelturer, *All sorts form av dans, *Sittningar på restaurang eller fest, *Coach på 24h event, *Konserter, teatrar och vernissager, *Företagsbesök och företagsevent mm. Det finns redan en sida om mina hästar och den sidan heter  förstås Equus.