HurDetFunkar

Affärsplan

AI Anna Intelligens AB
AI-konsultation med innehållspropduktion

Detta är än så länge bara ett arbetsnamn tills jag startar mitt bolag. Jag har även gjort en äldre presentation i Gamma som jag laddade ner som PPT på svenska och lät översätta till en PPT på engelska efter att jag fick frågan om det var görbart. Allt är görbart med AI eller i programmens inbyggda funktioner, idag får man hjälp med allt av AI. När mitt bolag startar så blir det på en ny AI-driven webbsida.

Bakgrund

Min bakgrund som gymnasielärare i matematik och fysik har gett mig en djup förståelse för hur man förklarar komplexa koncept på ett enkelt och engagerande sätt. Denna pedagogiska förmåga är avgörande för att göra AI tillgänglig för alla.

Analytisk förmåga: Som matematiker och fysiker har jag utvecklat en stark analytisk förmåga, vilket gör mig kapabel att identifiera mönster och skapa lösningar med hjälp av AI.

Passion för AI: Min passion för AI driver mig att ständigt utforska nya möjligheter och utmana gränserna för vad som är möjligt.

Praktisk erfarenhet: Genom att aktivt arbeta med AI-modeller har jag fått en djup förståelse för AI:s potential och dess praktiska tillämpningar.

Affärsidé och vision

Vision: Varje individ och företag ska bli redo för en AI-driven framtid, där teknologi och mänsklig potential samverkar optimalt.

Affärsidé: Att erbjuda skräddarsydda AI-konsulttjänster som överbryggar gapet mellan avancerad teknologi och praktisk tillämpning. Stötta kunder att effektivt integrera AI i sin vardag och verksamhet, från grundläggande förståelse till avancerad implementering. 

Organisation

  • Jag kommer att jobba själv i verksamheten där jag sköter all innehållsproduktion, design och marknadsföring till både mig själv och kunder.
  • Jag kommer att sköta all fakturering och samtliga kundkontakter själv men jag kommer att leja bort all form av bokföring och redovisning till en underkonsult som också kommer vara mitt bollbplank och rådgivare.
  • Jag har möjlighet att ingå i olika nätverk av specialister men i ett initialt skede kommer jag att klara mina uppdrag själv. Fastnar jag helt i något så vet jag dock vart jag kan vända mig.
  • Jag har även flera outtröttliga assistenter i form av olika AI-modeller.

Produkt eller tjänst

  • AI-assistans och konsulttjänster
  • Innehållsproduktion och privat rådgivning
  • Inspirationsföreläsningar/ Utbildningar/ Workshops

Jag erbjuder ett brett spektrum av tjänster som kan anpassas till kundernas unika behov. Jag är flexibel och kan skapa skräddarsydda lösningar för att möta de flesta utmaningar vilka du ser exempel på nedan.

AI-konsultation: Strategisk rådgivning, implementeringsplanering och etisk AI-användning.

AI-utbildning och coachning: Grundläggande AI-förståelse, avancerade AI-tillämpningar och personlig AI-coachning.

Innehållsproduktion: AI-assisterad textgenerering, transkribering och översättning, podcasting och videoredigering, bildgenerering och logoskapande, musik- och ljudproduktion.

Webbutveckling och kommunikation: AI-drivna hemsidor, chatbotsutveckling och interna kommunikationslösningar.

Marknadsföring och varumärkesbyggande: AI-optimerad SEO och innehållsstrategi, personaliserad reklamproduktion, varumärkesanpassad AI-träning.

Specialiserade AI-lösningar: Skräddarsydda AI-projekt, AI-integration i befintliga system och framtidssäkring av affärsmodeller.

Kund och målgrupp

  • Individer som söker att stärka sin position på en föränderlig arbetsmarknad, med särskilt fokus på att hjälpa dem upptäcka och utveckla sina unika styrkor i en AI-driven värld och bli sin bästa version av sig själva.
  • Framåtblickande företag och organisationer som strävar efter att integrera AI-lösningar på ett ansvarsfullt sätt, med målet att kombinera affärsnytta med samhällsnytta.

Exempel 1
Jocke 59 år, den kreative konstnären som vill ge sina oljemålningar nytt liv med hjälp av AI. Han är singel med katt, har gott om tid och råd med en PT inom AI. Personlig kontakt krävs för att Jocke ska handla.

Exempel 2
Sofia 35 år, den nyfikna entreprenören som behöver förstå hur hon kan effektivisera sitt företagande med hjälp av AI. Hon är gift med två barn och förstår värdet av en PT inom AI. Hon handlar online och tar endast kontakt själv med entreprenörer hon lärt sig lita på via podd och tutorials.

Konkurrenter

  • Det finns flera olika konkurrenter men få med samma bredd som jag har. Detta gör att jag kommer att ha stor nytta av att se hur dessa jobbar och vilka dom riktar sig till. Jag tror även att jag kommer kunna få en del kunder av några som jag följt länge och som redan kan tänkas ha en liten uppfattning om min kompetens.
  • Den värsta konkurrenten är nog den stora rädslan och ibland avskyn mot AI men jag ska göra det skrämmande spännande för att även locka dessa till nyfikenhet och experimentlusta.

Kalkyl

Jag har lite olika sorters intäkter beroende på tjänst eller om kunden vill ha mig på plats rent fysiskt eller om vi löser våra ärenden digitalt. En del kommer nog också vilja besöka mig i min experimentateljé.

  • AI-assistans och konsulttjänster: 1000-2000 kr/timme
  • Innehållsproduktion och privat rådgivning: 800-1500 kr/timme
  • Inspirationsföreläsningar/ Utbildningar/ Workshops: 15000-25000 kr per halvdag

Inledningsvis kommer jag att behöva ägna alla arbetsdagar i veckan att bygga en grund med hemsida, podd, tutorials mm. Jag kommer  behöva kalkylera att det arbetet kommer att ta minst 2 dagar i veckan även då jag kommit igång eftersom jag hela tiden själv kommer att behöva hålla mig uppdaterad med den snabba utvecklingen av AI.

Efterfrågan av min kompetens kommer dock att öka ju mer integrerat AI blir i allt vi har omkring oss så det är inte orimligt att anta att jag kommer att kunna göra minst en halvdag i veckan för ett snittpris på 20 000kr. Tills dess och även däreter tänker jag även att jag kommer att ha en del förfrågningar som både konsult och innehållsproduktion på runt 10 tim i veckan med ett snittpris på 1500kr/tim

Detta ger intäkter på 20 000kr + 10*1500kr vilket blir 35 000kr/ vecka eller 140 000 kr i månaden.

De kostnader jag har är mestadels licenser där jag inte kommer att bevöva alla direkt och min lön samt hjälp med bokföring och redovisning.

Lön inkl sociala avgifter ca 50 000 kr/mån
Licencer, hemsida, + annan marknadsföring ca 6000 kr /månaden
Redovisnings och bokföringshjälp 3000 kr /månad
Dett ger totala kostnader på ca 59 000 kr/ månaden

Vinsten skulle då bli ca 81 000 kr /månad

Betalningsmodell och affärslogik

  • Den största kosnaden jag har är min egen lön, jag kan dra ner den om det krävs.
  • Den andra stora kostnaden jag har är diverse licenser och marknadsföring. Även här kan jag snåla om det skulle behövas. Dock vill jag testa olika verktyg fullt ut för att kunna guida andra att verkligen satsa rätt.
  • Jag kommer verkligen att vara en sololentreprenör och min egen mediakreatör. Det kommer därför att vara viktigt att leja bort biten med redovisning och bokföring. 
  • Inledningsvis kommer jag att behöva göra en hel del gratisarbete så det kommer ta en stund innan jag skaffat kunders förtroende nog för att få riktiga intäkter. Jag kan dock anpassa mina kostnader.
  • Jag vet att tiden är rätt för min affärside och jag känner mig rätt säker på att jag inte behöver ha någon större dipp varken över jul eller sommarsemester. Jag kommer troligtvis istället få begränsa mina åtaganden för att få lite ledigt.
  • Jag kommer primärt att dra in kunder via att mina tutorials delas både av mig själv och andra samt att jag får lyssnare till min podd. Detta är förstås väldigt tidskrävande men kan jag bara lyckas lite kan jag hjälpa andra att lyckas än bättre. Att själv lära samtidigt som jag lär ut känns både skrämmande, spännande och kul.
  • Jag har bra koll på vilka nätverk många nyttjar som nördar i AI. Det är ett hjälpsamt släkte så jag kommer ha god tillgång till hjälp om något skulle krångla. Mina AI modeller vilar aldrig och är därför också alltid till hands.
  • Jag kommer även nyttja andra nätverk, facebookgrupper och frågelådor för att göra folk nyfikna på mitt företags erbjudanden. Jag kommer också att nätverka fysikt i samtliga lokala fororum som jag hittat.

SWOT

Styrkor
• 100% nyfikenhet på AI och därmed stor kunskap
•”To get a good idea, you need a lot of ideas” – Linus Pauling, den enda person som fått två individuella Nobelpris och dessutom i två helt olika områden
• Säljande, pedagogisk med en teknisk fingertoppskänsla

Svagheter
• Saknar formell kompetens
• Bredden i mitt utbud kan vara svår för kunden att förstå
• Som nystartad och ensam kommer jag få jobba hårt, jag kommer få passa mig så jag inte jobbar för hårt

Möjligheter
• Världen börjar förstå att AI kommer att påverka samhället men vet inte hur
• Utveckling av AI:s kapacitet växer exponentiellt
• Alla kommer att behöva lära sig AI

Hot
• AI har fortfarande vissa barnsjukdomar som gör att den inte alltid går att lita på
• Risk för ”kokande groda-effekt”. Samhället kan missa gradvisa men betydande förändringar som AI medför
• Stort motstånd hos många att lära sig AI

 Tiden är rätt! Precis som snickare inte vill byta tillbaka från spikpistol till hammare, kommer fler förstå att AI förbättrar och effektiviserar arbete. Genom att konsekvent visa på fördelarna och potentialen med AI, samtidigt som jag bemöter oro och missförstånd. Det blir en utmaning, men med rätt approach kan jag knäcka denna nöt och öppna ögonen på även de mest skeptiska ”gamla rävarna”. Ingen skulle komma på tanken att kalla spikpistolen för fusk och jag har aldrig hört någon fråga om vissa spikar satts på plats med hammare eller maskin. Gränser suddas ut, för även om det i dag finns data i bilder som kan identifiera en AI genererad bild från ett rent foto så finns det AI i kameran när bilden tas. Det blir svårare att hitta gränserna när min robot målar konstverk i olja.

Budget på kort och lång sikt

År 1: Målet är att komma igång och göra en kalkylerad halv årsomsättning, d v s 840 000kr

År 2: Målet är att vara igång och effektivt kunna göra en kalkylerad helårsomsättning, d v s 1 680 000kr

År 5: Nu kommer det att finnas många konkurrenter som kanske innebär att jag helt måste byta inriktning men jag tror ändå att jag ska kunna behålla min årsomsättning på 1 680 000kr. Kanske har jag nu även tagit in en partner eller anställt någon. Eventuellt har jag nu helt automatiserat mitt arbete och startat flera nya bolag.

Ett hållbart företag

AI är en nyckelteknologi för att uppnå FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Som AI-konsult kommer jag främst att bidra till följande mål:

Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
– Jag hjälper företag att implementera AI-lösningar som främjar innovation och bygger en hållbar digital infrastruktur i näringslivet.

Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
– Genom att stödja företag i att använda AI ökar jag produktiviteten och driver ekonomisk tillväxt.
– AI-lösningar kan effektivisera monotona arbetsuppgifter och förbättra arbetsvillkor.

Mål 4, 5 och 10: God utbildning, jämställdhet och minskad ojämlikhet
– Jag sprider kunskap om AI till individer, företag och organisationer, vilket ökar den allmänna förståelsen för denna viktiga teknologi.
– Genom att göra AI mer tillgängligt och förståeligt bidrar jag till att minska digitala klyftor i samhället.

Som AI-konsult är mitt mål att säkerställa att AI-implementering sker på ett etiskt och ansvarsfullt sätt, vilket i sin tur stödjer en hållbar samhällsutveckling.

 

Artificiell intelligens

Se dig gärna om på sidan! Du hittar sådant som du kan ha nytta av i dina studier av matematik & fysik. Du kan även hitta uppslag inom AI & annat som du kanske vill fördjupa dig i?

Chat Icon