Presentationsverktyg

 

Presentationsverktyg
Det finns så många coola presentationsprogram att jag knappast vet vart jag ska börja, tar därför endast upp några få men länkar till de som har en större samling så som jobbdator.se som dessutom visar några här som finns i molnet, har lustigt nog inte hittat den perfekta samlingen av presentationsprogram men utvecklingen går snabbt så länge kan du titta lite här om presentationsteknik … När du väl hittat ett program som du vill lära dig och du inte direkt hittar en tutorial=handledning så kan du prova att gå till YoutTube och söka på verktygets namn och tutorial. Idag finns dessutom så många fler filmkanaler än YouTube att det bästa är att söka direkt på på Google och trycka på Videor i vänstermarginalen. Många gånger behöver man inte ens lära sig de nya programmen utan kan söka redan färdiga presentationer, vill du t ex googla fram redan färdiga PowerPoints om ett ämne så lägger du till ändelsen ppt eller sök ändelsen för det program du söker färdiga resurser från ock nämn vad programmet heter eller sök dess ändelse. Det finns också otroligt många färdiga presentationer så som PowerPoints m fl som du kan använda och ägna din kraft till att presentera innehållet på bra sätt och på hur du vill återkoppla till din presentation med roliga uppgifter. Idag vill man också kunna bädda in=embed sitt material och det är alltid mycket enklare med molntjänster.

PowerPoint
“Where is the power and what is the point” om du bara tänker läsa innantill då du presenterar, men visst kan en genomtänkt PowerPoint ge gott stöd till en föreläsning. En stor fördel är förstås att man också kan skriva ut åhörarkopior där man samlat sin presentation med 2, 4, 6, eller 8 bildsidor på en sida och nu för tiden gäller detta även för de flesta andra program som Word och Excel. Vill du ha en gedigen genomgång på hur du kan gå tillväga så kan du utnyttja PIM´s instruktioner under presentera eller googla med tillägget tutorial och video.  Vill du googla fram redan färdiga PowerPoints om ett ämne så lägger du till ändelsen ppt. Det finns otroligt många färdiga PowerPoints som du kan använda och ägna din kraft till att presentera innehållet på bra sätt och på hur du vill återkoppla till din presentation med roliga uppgifter.

Prezi
Prezi är ett favoritverktyg av så många olika orsaker; det är lätt att lära sig, det har svenskt ursprung, det fungerar som en mindmap där du kan gå olika vägar, det utvecklas via social interaktion, det är gratis, finns i molnet vilket vid enstaka situationer även kan ställa till det men det går att använda på alla datorer (dock finns desktopvarianten men då får du betala), enkla instruktionstutorials och rätt använt så mycket snyggare än PowerPoint det finns också en hel del redan färdigställda presentationer om flera olika ämnen. Peter Arvai är en av grundarna och låt honom själv presentera historien bakom detta fantastiska verktyg och hela presentationsteknikens historia, tyvärr har jag endast hittat Bambuser versionen från webbdagarna och p g a nybörjardivigheten från webbdagarna så måste du spola ca 31min innan det händer något. Se till att du skaffar en gratis lärarlicens 500MB vilket kräver en mailadress som inte är gratis men kan vara din jobbmail. Glöm dock inte att även ett så kraftfullt verktyg som en Prezi kan göra dig intressant om du inte har något intressant att säga.

Impress
OpenOffice variant av presentationsverktyg heter Impress. OpenOffice är gratis och en plattform som har allt som Microsoft Office kan erbjuda, dock ska tilläggas att även Microsoft har en gratisvariant som ligger i molnet. OpenOffice är dock en nedladdningsbar plattform som fungerar på alla datorer.

Presentation, Google
Den enklaste varianten är dock Googles egen variant som heter något så enkelt som presentation. Dock krävs att du skaffar en gmail så att du får tillgång till Googles hela sortiment vilket är gigantiskt och fantastiskt så därför bör du skaffa ett konto redan nu om du inte redan har ett. Googles material tillåter även att ni är fler som jobbar i samma dokument vilket kan vara perfekt i olika grupparbeten i skolan. Se mer om olika googleprodukter, se framförallt 100+ google Tips.

Film
I ett blogginlägg om film så kan du få en hel del tips om hur du skapar film och konverterar olika filformat. Se Film, ljud, serier och mindmaps.

Radio
På Twitter träffar man många människor som hjälper en se att gränserna för vilka medier man kan utnyttja i skolan är i de närmsta gränslösa. Onsdagen den 4:maj intervjuades jag av Mats Adamczak där vi talade lite om skolan och den utveckling som nu sker med sociala media. Lyssna gärna på denna- och tänk att lilla, lilla jag en väsebonde som råkat bli det finaste man kan bli, “Att vara lärare” fick vara med i denna produktion bland så många som är så proffsiga. Hör också andra program som han har gjort, kan särskilt rekommendera programmen med Joakim Jardenberg och den med Katrineholms kommunchef Mattias Jansson. Eller bara njut av en eventuell framtida ledare ….som bryr sig och finns där.

I framtidens skola är man inte bara konsument av kunskap. Hjälp till att producera tillgänglig information på wikipedia, youtube och alla de andra kanaler som finns till buds. Belöningen är ofta större än man först kan ana, från Ny teknik Så blev jag Wikipedian

Denna film är en liten resumé om teknologin för berättandet av historieberättaren Joe Sabia, svensk text.

Se även denna film om Mike Matas: Nästa generationens digitala bok, svensk text.

Anna

 Posted by on 24 december, 2011

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)