Lite webb

 

HurDetFunkar är byggt med wordpress. Jag har också laddat hem ett ett stort men gratis tema som heter Suffusion och som ger mig möjlighet att ändra på en mängd olika utseendealternativ utan att jag behöver koda, dock rekommenderas ett enklare tema att starta med. Teman kan man byta när som helst så prova lite olika, standardtemat i WordPress heter Twenty Eleven. WordPress finns att använda i två olika former.

Gratisvarianten wordpess.com är lätt att lära sig och det är bara att sätta igång direkt du skaffat konto och du behöver inget webbhotell. WordPress.org är den varianten jag valt för HurDetFunkar men det innebär att jag också måste ha ett webbhotell som jag betalar för och en webbadress. En stor fördel med att ha ett webbhotell är att du får hjälp när du klantat till det och råkat kraschat hela sidan, de har alltid back up. Webbhotellen fungerar dock inte som någon supportavdelning som du kan ringa om du undrar hur du ska fixa med utseendet på din sida. Mitt råd är att välja ett bra webbhotell före ett som bara är billigt. Mycket av onödigt krångel som man kan ha med sin sida har ofta med webbhotellens inställningar och driftstatus att göra eller det tema som man valt. Det finns andra webbspråk så som Joomla och Drupal m fl men är du ingen fullfjädrad webbnörd så gör klokt i att välja wordpress. För Er som kan lite kod vill jag bara notera att jag upptäck att iframe funkar bra på worpresss.com men är bökigare på worpress.org

Tveka inte utan sätt igång!!! Fantastiskt är att vi kan erbjuda våra elever på samtliga skolor runt om i Sverige gratis webbadress och webbhotell under ett år om Ni ställer upp i något som heter webbstjärnan. Ni kan t o m vinna pengar till er klass. Webbstjärnan är en sådan frröjd på så många olika sätt och du får inte missa denna fantastiska föreläsning om webb, användbarhet, kommunikationshistoria och så mycket mer av Johnny Mellgren.

När du bygger webb så vill du använda dig av bilder, ljud, film och mycket mer och då kommer du att älska Creative Commons! Vill du veta mer om Creative Commons. Här finns allt från guider och instruktionsfilmer hur det funkar. Missa inte heller DENNA FÖRELÄSNING om Kristina Alexandersons från början motvilliga resa att som lärare använda bloggen som undervisningsverktyg. Hör också mer av Kristina Alexanderson, Johanna Berg och Jocke Jardenberg i Hack4Eupope i syfte att göra vårt kulturarv mer tillgängligt.

Behöver själv det som är här nedan men håller inget hemligt. En fantastisk sida som jag haft mycket nytta av är Internet Riot, alla tips ges tillsammans med en youtube tutorial om hur man kommer i gång med det som tipsas. Här finns många bra webbverktyg och här kommer några till som jag då o då behöver för att analysera min egen sida siteperf och pingdom. Med hjälp av quarkbase kan du ta reda på det mesta som finns att veta om vilken sida som helst.

Anna

 Posted by on 26 juni, 2011

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)