Fysikens grenar

 

Fysik är en naturvetenskaplig rot med ett grenverk av astronomi, elektromagnetism, ljud, mekanik, optik, termodynamik, kärnfysik, kvantteori och strängteori. Dessa grenar behandlar frågor som energi och olika krafter. Fysikaliska lagar beskrivs som matematiska relationer där matematiken ger ett ramverk som kan användas för att uttrycka fysikens teorier och ge kvantitativa förutsägelser.

Det är viktigt att förstå principen för naturlagar. Till skillnad från juridiska lagar kan man inte bryta mot dem. Om man skulle hitta på ett sätt att göra det, upphör lagen.

Ett fantastiskt TED-talk om lärande och vetenskap av Clifford Stoll. Här får du veta att första gången du gör något så är det vetenskap, den andra gången är det ingenjörsgöra och den tredje gången är det ett jobb för en tekniker.

Den man som lärt mig mest om fysik heter Paul Hewitt. Ingen kan som han undervisa om fysik men i denna film är det inte fysik han undervisar utan hur man bör undervisa världens roligaste ämne, nämligen fysik.

Eric Mazur: “Trodde sig var bra lärare tills han upptäckte att eleverna mest memorerade informationen snarare än att de lärde sig förstå fysiken. Hans undersökningar och idéer om peer instruction är väl värda att lyssna på.

 

Som det funkar på HurDetFunkar så kan jag här visa vägen till någon som förklarar bra som du kan googla vidare på. En känd person inom fysik är Richard Feynman, men efter att ha hört en hel del om fysik av honom är det nog ändå hans pappa jag skulle vilja möta.

En man av den lite äldre skolan i fysik heter Julius Sumner Miller, allt är inte lysande filmat men genom att hitta en fråga i fysik som han förklarar på youtube, får du tusen andra lika spännande förslag på samma fråga. Så se till att du alltid på varje film du gillar gå ut till den plattform som den visas på och se vilka andra filmförslag du föreslås.

Anna

 Posted by on 31 maj, 2011

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)