apr 102012
 

Äh! Det kan helt enkelt inte vara så svårt samtidigt som jag alltid får panik då något måste kompletteras i deklarationen vilket jag tror är största orsaken till varför jag inte tyckt aktiehandel varit en bra idé för sparande, hatar nämligen att fylla i alla sorters formulär.

Nu kan vi alla lära oss detta med aktier tack vare  Skandias Aktiekampen som presenteras nedan tillsammans med Nordnets aktieskola. Det är mycket prat om spelifierande lärande eller gamification, då kan man ju lika gärna spela något vettigt och som ger oss en del av de nyckelkompetenser som behövs för ett livslångt lärande.

Andreas Johansson, Skandia bank & försäkring: “Facebook för ren affärsverksamhet” Aktiekampen! Nordnets aktieskola del1 Nordnets aktieskola del2
Nordnets aktieskola del3 Nordnets aktieskola del4 Nordnets aktieskola del5

Du får helt enkelt 100 000 kr i fiktiva pengar när du börjar spela aktiekampen och den som lyckas få pengarna att växa mest vinner. Handeln sker med fiktiva pengar men till faktiska kurser på Stockholmsbörsen, så verkligheten påverkar utvecklingen i tävlingen. Aktiekampen är öppen för alla (över 13 år), oavsett om du är kund i Skandiabanken eller inte, se mer på Skandiabanken.
Priser
Bäst avkastning under året: 100 000 kr
Bäst avkastning under månaden
1:a pris: 5 000 kr + en månad med fritt courtage i din Allt i Ett-depå
2:a pris: 3 000 kr + en månad med fritt courtage i din Allt i Ett-depå
3:e pris: 1 000 kr + en månad med fritt courtage i din Allt i Ett-depå
4-10:e pris: En månad med fritt courtage i din Allt i Ett-depå

Nordnet är en av många internetmäklare med en fantastiskt bra aktieskola för alla så som den ovan. vill du veta mer om fler internetmäklare där du kan handla med riktiga pengar på ett sätt inte helt olikt aktiekampen så kan du se affärsvärldens artikel, INTERNETMÄKLARNA -Spelarna och deras dilemman och googla vidare på ämnet. Självklart behöver du ingen traditionell bank för att handla med aktier men då får du inte heller vara rädd för att kanske fylla i deklarationsblanketterna på egen hand då det krävs. Vill också slå ett slag för aktieskolan.se som jag i skrivandets stund är osäker på vem som driver. Avanza, en internetmäklare likt Nordnet, har mycket reklam där men jag tror inte att de är de som ligger bakom sidan, faktiskt ganska lustigt att aktieskolan.se inte har en riktig (om-sida) vilket är en viktig del för att kunna granska källan. De har dock kontaktinformation och en ansvarssida som får duga.

Faktum är att det nog inte är så svårt att deklarera torts att man får fylla i lite extrablanketter om man handlar med aktier. Hittade Per Wikström och handelsbankens YouTubeSkola “så funkar det m fl” vilket är en fantastisk resurs som varenda kotte kan ha nytta av. Se alla filmer genom att trycka på länken ovan eller se bara några utvalda här. Här finns en länk till handelsbankens egen hemsida, men hur man ska hitta till deras deklarationsskola där har jag ännu inte greppat. Då är det lättare att hitta på deras egna TV:kanal, coolt att en bank har en egen TV:kanal

Så funkar det: deklarationen Så funkar det: deklarera aktier Så funkar det: deklarera företag

Det här är en ny spännande värld för mig som jag är säker på att både jag och ni som läser detta kan ha mycket nytta av att googla vidare på. Ser också den enorma nyttan av att riktiga aktörer går in och gör undervisningsmaterial tillgängliga för alla! Precis som aktörerna här. Vill också tacka den plattform “webbdagarna” eller “InternetWorld“som först väckte mitt intresse i denna riktning genom ett av alla deras fantastiska event som alltid streamas på professionellt sätt. Det var nämligen där- eller här hemma i Väse, men ändå där i Stockholm som jag bland många andra intressanta talare stötte på Andreas Johansson som presenterade aktiekampen.

Ju fler aktörer som likt webbdagarna och de ovannämnda som på ett tillgängligt sätt breddar kunskapspektrat hos alla som efterfrågar den ju bättre. Faktum är vi nog är många som tycker att vår inlärningskurva är exponentiellt växande sedan vi lärt oss googla. Det lustiga i mitt fall är att det mesta jag lärt mig det senaste året dessutom skett samtidigt som jag stekt pannkakor, diskat, sorterat strumpor eller ägnat mig åt andra vardagsbestyr som måste göras. Tack vare facebook, twitter eller google+  har jag dessutom kunnat interagera med människor på olika event vilket gett ett ovärderligt nätverk. Det har hänt att jag skapat närmare kontakter på ett event jag endast kunnat delta i med hjälp av twitter och streamade filmer än en del event som jag besökt och kanske bara hunnit nätverka med genom ett handslag eller ett bytt visitkort. Spännande och annorlunda är samhället idag:)

Tänkte avsluta denna artikel med ett TED-Talk på engelska som handlar om kampen som de flesta måste utkämpa om sin tillfälliga lycka kontra sin framtida lycka. Daniel Goldstein: The battle between your present and future self

Anna

 Posted by on 10 april, 2012

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)