okt 112011
 

Förutom det som jag samlat här så har även UR gjort en föreläsning som du hittar här, Nobelpriset i fysik 2011 så du nästan begriper, du kan även se det som SVT har samlat om nobelprisen; fred, medicin, fysik, kemi, litteratur, ekonomi. Tisdagen den 4/10-2011 utsågs nobelpristagarna i fysik vilka heter; Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam Riess. De får priset för sin upptäckt av universums accelererande expansion genom studier av avlägsna galaxer och supernovor av typ 1a.

HurDetFunkar har träffat Claes Uggla, professor i fysik på Karlstads universitet som berättar mer om upptäckten och en hel del annat intressant om forskningsgränserna i fysik.

Big Bang och Universums expansion har varit känt sedan 1920-talet. Detta var något som Einstein hade svårt att smälta till en början, så där hade han åtminstone fel. Han dissade t o m den fantastiske fysikern Lemaitre och sa “Era beräkningar är korrekta, men era insikter i fysik är under all kritik” Faktum var att på den tiden, 1927 hade Einstein så stort inflytande att Leamitre tyvärr lade ner sina fysikstudier trots att han hela tiden hade rätt. Detta trots att Einstein redan granskat matematikern Fridmans beräkningar på sina egna ekvationer som visade på universums expansion. Om denna historia och hela fysikens framväxt kan den intresserade läsa mer om i den populärvetenskapliga boken “Big Bang” av Simon Singh, får du boken i dina händer så lovar jag att du aldrig vill släppa den och han har gjort fler fantastiska böcker. Den andra jag vill rekommendera är “Fermats Gåta” som handlar om hela matematikens historia:)

Claes jobbar på Karlstads universitet och de gör en fantastisk satsning för att ta fram många nya nobelpristagare inom olika områden. Satsningen kallas Barnens universitet och hade sin premiär för år 2011:as upplaga den 10/10. HurDetFunkar tror på att skapa intresse och nyfikenhet hos de riktigt unga. För vad ska kunna släcka lusten att uppfinna, experimentera och forska hos en unge som Ida Berg? Här är hennes bidrag till ett frivilligt uppdrag som gavs 2010 på Barnens universitet.

Idas robot var även med i programmet Hjärnkontoret den 18/10 och finns tillgänglig t o m 26 januari 2012. Där ligger dock en kortare variant men i programmet finns ett exempel om en jätte som är jättebra beskriven och kan fungera som introduktion till proportionalitet i matematiken.

Sveriges Television gör en hel del om nobelpriset och tittar man här ligger allt de gör samlat. Se gärna Hjärnkontorets sammanfattning av universums expansion här, tyvärr endast tillgänglig t o m 2:a januari 2012. På ett roligt och beskrivande sätt får du med dig hela universums utveckling.

Se gärna också mer på HurDetfunkars sida om astronomi

Anna

 Posted by on 11 oktober, 2011

  5 Responses to “Universums expansion och nobelpriset”

  1. Glöm inte Simon Singhs The Code Book vars utmaning – att knäcka tio olika krypto – vanns av en grupp svenskar. Singh skriver helt lysande och vi får hoppas att han har ork att ge sig på nya utmaningar efter att ha gått en tuff match mot engelska “rättsväsendet”.

    • Blir riktigt ledsen att höra att Simon Singh har trubbel med rättsväsendet. Hoppas verkligen att rättvisa skipas. Det hela verkar löjligt när jag tittat på artiklarna 1 och 2. Tror ändå Big Bang är lättast att ta till sig för alla men självklart är Kod boken också genial. Fattar inte att en levande människa kan göra historien lika enkel som levande:)

    • Thanks for sharing. Always good to find a real epxret.

  2. Intressant artikel, och du…det där köket känner jag ju igen 😉

    • I det där köket kokas det mer än soppa, tänkte inte på det men båda filmerna är ju faktiskt inspelade i samma kök. Trots universums nära på oändlighet, så har händelserna här klumpat ihop sig väldigt lokalt. Nåja gravitation har ju den effekten på saker och i detta fall även på händelser:)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)