okt 252011
 

Hittills har jag använt mig av Moviemaker eller Windows Moviemaker Live för att redigera det jag spelat in med telefonen eller en billig digitalkamera. Har förstått att de flesta med Mac använder sig av iMovie och de verkar nöjda men jag känner att jag vill göra mer än jag kan göra med Moviemaker. Då jag lade ut en fråga om bättre filmredigeringsalternativ fick jag jackpott, CREAZA. Inte nog med att du kan redigera film on line, du får också en ljudhanterare, ett verktyg att göra serier och dessutom ett verktyg att göra mindmaps. Allt detta får du dessutom steg för steg förklarat hur du på bästa sätt använder verktygen med filmade tutorials av Kal Malbert, se Multimediabyrån. Se några av Karl Malberts färdiga filmer här men gå på länken ovan och se instruktionsfilmerna hur du själv sätter i hop en film.

Creaza  Vatten Pandoras ask
Likhetstecknet Fotosyntesen Retorik

En stor fördel med Creaza förutom att det är enkelt, funkar på alla datorer, finns fantastiska tutorials så du lär dig snabbt hur det funkar så är det också ett onlineverktyg så du kan jobba med dina grejer både på jobbet och hemma. En nackdel kan förstås vara att ladda upp allt råmaterial för klippning på Creaza. Själv tänker jag därför grovklippa mina grejer i moviemaker och sedan ladda upp en film på dryga 15 minuter till Creaza för slutklippning. Har nämligen lärt mig att youtube inte vill ha mina filmer om de överstiger 15 min och även att det tar onödigt lång tid att ladda upp längre filmer på Creaza, tror att även de har en gräns hur långa filmerna som laddas upp får vara.

Det är ofta som man får konvertera sina filmer innan de går att redigera och ett verktyg jag ofta använder att konvertera är ett nedladdningsbart gratisprogram som heter Freemake Video Converter. Ett nedladdningsbart program är att föredra då man konverterar filmer eftersom det tar alldeles för lång tid att ladda upp råmaterial. Vill jag konvertera andra filer så gör jag oftast det online med hjälp av convertfiles.com

En bra kamera kan vara bra att ha och gärna en som ger bra ljud, själv har jag hittills endast använt en billig digitalkamera men jag känner mig riktigt sugen på att investera  något bättre kanske Zoom Q3 som är mer intervju apparat än en kamera men då får man bra ljud vilket jag inte varit nöjd med i mina tidigare filmer. Jag är öppen för förslag så kom gärna med tips!!!

En annan bra sak att att ha då du vill göra en film är ett verktyg där du kan spela av skärmen, kanske ett litet klipp från youtube eller någon simulering av något experiment eller dyligt. Det senaste tipset jag fått är Screencast O Matic, ska försöka pröva detta när jag får tid över men även här är tar jag gärna mot förslag!!! Själv har jag tidigare provat CamStudio vilket varit enkelt och fungerat bra.

Andra förslag på filmredigerare som jag fått på twitter är Wevideo och jaycut.com även youtube har nuförtiden enkla redigeringsmöjligheter t o m på redan uppladdade filmer.

Ett annat bra verktyg är Bambuser som du använder om du vill sända det du filmar både direkt och ha det kvar. Du kan direktsända med hjälp av  endast mobiltelefonen eller en enkel webbkamera kopplad till din dator

Nu rekommenderar jag här en del grejer som jag inte testat, tiden har inte riktigt räckt till. Jag är en riktig amatör i dessa frågor men detta är länkar som jag själv inte vill tappa bort och som jag nyfiket vill titta närmare på. Den datagrund jag har har jag fått via tutorials på youtube och det hela började med att jag fick hjälp med rena grundkunskaper dator, sökning och olika program via PIM som jag rekommenderar och alla kan ha nytta av då materialet är fritt. En annan bra sida för att snabbt få en lite bredare kunskapsbas om datorer ät Internetkunskap.

Jag hoppas du tar tillfället i akt att kommentera på inlägget så här kan samlas ännu fler tips. Allt här är t e x inte gratis även om jag tror alla verktyg jag tagit upp har gratisalternativ vilket är det enda jag jobbar med. För det vet alla vi som jobbar i skolan att det är i det närmaste en förutsättning för att vi skall kunna förälska oss i viss teknik. Allt för ofta har investeringspengarna i skolan gått åt i dyra obegripliga projekt som någon utvecklingschef som inte ens lärt sig läsa mail har drivit igenom.

Anna

 Posted by on 25 oktober, 2011

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)