Teknik

 

Med hjälp av teknik så blir vi smartare, starkare, snabbare, smidigare och snyggare. Vi kan förstärka alla våra 5 sinnen; syn, hörsel, smak, lukt, känsel och balans. Är det bara 5 sinnen vi har? Med hjälp av teknik så har vi 6 sinnen och även om denna film tyvärr inte är översatt på svenska så tror jag att den fascinera de flesta: Pattie Maes and Pranav Mistry demo SixthSense. Hör också hur Pranav tänkte då han tog fram detta 6:e sinne: The thrilling potential of SixthSense technology.

Teknik finns i allt omkring oss och det är en ren fröjd när man känner att man behärskar ny teknik Vinnarna i Blog Awards 2011 om teknik heter Lilla Gumman och kan vara väl värd att besöka. Missa inte heller Svensk teknikhistoria som du hittar här.

Med teknik kan man göra så fantastiskt roliga grejer, kanske temat Angry Birds kan inspirera som inledning om ämnet om teknik. För att spela Angry Birds gratis måste du ha webbläsaren Chrome som du laddar ner här. Sedan är det bara att sätta igång och spela Angry Birds. Det är alltid bra att ha fler webbläsare och den som fungerar bäst med sidan hur det funkar heter Mozilla firefox och laddas ner här.

Angry birds Mallarna Konstruktioner
laddas hem som PDF
Söker du fler liknande
pappersmallar kan du
söka på paper craft.

Med hjälp av vikfigurer kan man göra både mycket teknik och matematik. De nedanstående vikfigurerna är gjorda av Johan Gällman åt HurDetFunkar. Dessa bilder äger dock Johan själv copyright på så de går inte på samma Creative Commons licens som vi normalt har. Du får gärna använda och kopiera men inte ändra och använda i kommersiellt syfte.

Kanske finns det någon talangfull designer därute som skulle kunna hjälpa mig mig att rita diverse roliga vikfigurer å HurDetFunkars vägnar, kanske i ett projektarbete i skolan eller någon annan som kan se det som ett sätt att nå ut till en större publik. Dock skulle jag helst vilja ha figurerna ritade så att alla som använde dem fick ändra dem och göra dem till sina egna. Känns detta som det vore intressant för dig så hoppas jag du hojtar:)
Teknik används på olika sätt och har också inspirerat många musiker. Här är några låtar som hur det funkar gillar.

Evighetsmaskin Ner i min källare. Vill du veta mer om ångmaskiner, kolla Farfars moped
Maskinerna är våra vänner Var är tvålen broder. Kan hända gillar du även knäckebrödsdansen Far jag kan inte få upp min kokosnöt
En gammal amason Elektriskt Elektricitetvisan

Vill du veta mer om teknik så ska du lyssna på Kevin Kelly. Se denna film och väl där så kolla på filmrekommendationerna i i högermarginalen så har du fler filmer som han har gjort.

Teknik hämtas ofta från naturen och här är ett suveränt TED-talk som visar just det. Robert Full on engineering and evolution och se gärna fler av hans presentationer.

Där lätt att tro att endast programvaror finns som open source men Marcin Jakubowski har en uppsättning ritningar för 50 jordbruksredskap som kan byggas billigt från grunden. Kalla det en ”civilisation startpaket.Programmet finns översatt till svenska.

Anna

 Posted by on 3 maj, 2011

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)