Slutprov

 

Slutprov i matematik
Inför slutproven i matematik finns det många gamla nationella prov att träna på och även om det inte blir något nationellt prov denna termin skulle jag tro att de flesta skolor ger ett slutprov som är så snarlikt ett nationellt prov som är möjligt.

Lura inte dig själv när du gör träningsproven. Avsätt rätt tid, gör hela provet och gå själv därefter in och rätta alla delar. Jag vet att man ofta tittar i facit så fort man fastnar för att komma vidare men då är en mycket bättre strategi att avsätta dubbel eller tredubbel tid för att genomföra hela provet.

Oftast består ett nationellt prov av Del B och del C som ska göras på två timmar, därefter en paus varefter del D görs på två ytterligare timmar, d v s totalt 4 timmar.

Det går att begära förlängd tid men du kan högst få en timme extra som fördelas med 30 min extra på Del B och C och 30 min extra på Del D. Maxtid om du begärt förlängd tid och fått det beviljat av undervisande lärare är därför 5 timmar.

Del B och del C görs i regel i ett moment utan paus under två timmar där rekomendationen är att man ska spendera lika mycket tid på del B som Del C och båda delarna är i regel utan miniräknare där Del B endast kräver svar men Del C kräver redovisning. Det räcker inte att redovisa en tanke på Del C om du inte går i grundskolans lägre kurser, det krävs att du får upp relevanta ekvationer och motiverar varför du ställde upp ekvationen.

På del D får du alltid använda miniräknare men för att få poäng krävs det även där att du ställer upp relevanta ekvationer och motiverar varför du ställde upp dom, får du inte upp ekvationerna och beskriver hur du hanterat miniräknaren så får du inga poäng! Däremot ska du utnyttja miniräknaren om du behärskar den för att ta fram rätt funktion, hitta min, max, nollpunkter eller liknande och du får full poäng om du låter miniräknaren göra jobbet. I de högre matematikkurserna kommer du oftast att få uppgifter som inte går att lösa annat än med miniräknaren. Det viktigaste och det som ger mest poäng är dock att få upp ekvationerna, det ger oftast mer poäng än att svara tydligt och markera svaret tydligt med rätt enhet.

Matematik för grundskolan och gymnasiet
Håll koll på att de gamla prov du hittar tillhör Gy11 eller Lgr11 tidigare prov än 2011 tillhör andra liknande men ändå inte helt lika kurser.
Den största samling av gamla nationella prov hittas hos Georgogios Smedja i matematik och fysik. Han länkar där till andra såsom Primgruppen vilka gör de nationella proven åt matematik 1 på gymnasiet och åt hela grundskolan. I övrigt är det ganska liknande instruktioner för grundskolan som för gymnasiet beroende på årskull. Lika stor samling som primgruppen har finns i utskriftsvänligare format hos https://eddler.se/gamla-nationella-prov/.

Kurs 1 i matematik, var noga att välja rätt bland 1a, 1b, 1c
Den största samling av gamla nationella prov hittas hos Georgogios Smedja i matematik och fysik. Han guidar vidare till Primgruppen, skrolla ner till rätt kurs. I den bästa av världar så hade du direkt fått upp provet genom att trycka på pdf-alternativet men det som händer är att länken består av flera filer vilka du kommer att se om du öppnar den ruta som visar nedladdningen längs ner till vänster i de flesta webbläsare. Provet består av Del B, Del C och Del D, muntliga provet kan du hoppa över denna termin och förhoppningsvis även framöver såvida du inte gör en prövning. Facit hittar du i bedömningsanvisningarna vilket också innehåller för dig mycket orelevant information så skriv inte ut facit om du inte vill göra av med onödigt papper. Dock är elevexemplen bra att gå till för att se hur du blir bedömd samt om du vill se hur du löser en uppgift. kurs 1 är mer eller mindre samma som gamla kurs A men med undantag och skrollar du längre ner på sidan finns tillgång till en hel drös med gamla nationella prov i kurs A. De prov som finns hos matteboken är dock mycket mer utskriftsvänliga och lätta att öppna så ta dom i första hand men se till att välja rätt kurs. Lika stor samling som Primgruppen har finns i utskriftsvänligare format hos https://eddler.se/gamla-nationella-prov/ för matematik 1 och grundskolan.

kurs 2 i matematik, var noga att välja rätt bland 2a, 2b, 2c
Den största samling av gamla nationella prov hittas hos, Georgogios Smedja i matematik och fysik vilka länkar till Umeå universitet. På matteboken kan du också få filmade genomgångar på en del av uppgifterna, skrolla alltid till rätt kurs och välj hur många sidor du vill skriva ut.

Kurs 3 i matematik, var noga att välja rätt bland 3b, 3c
Den största samling av gamla nationella prov hittas hos, Georgogios Smedja i matematik och fysik vilka länkar till Umeå universitet. På matteboken kan du också få filmade genomgångar på en del av uppgifterna, skrolla alltid till rätt kurs och välj hur många sidor du vill skriva ut.

Kurs 4 i matematik
Den största samling av gamla nationella prov hittas hos, Georgogios Smedja i matematik och fysik vilka länkar till Umeå universitet. På matteboken kan du också få filmade genomgångar på en del av uppgifterna, skrolla alltid till rätt kurs och välj hur många sidor du vill skriva ut.

Kurs 5 i matematik
Er hinner jag inte hjälpa just nu men återkommer om jag hittar något handfast riktigt bra. Tipsa gärna mig om du som läser detta hittat bra träningsmaterial. Än så länge så kan jag bara referera till Fredriks filmer som har en hel del uppgifter lösta samt Thomas Rönnåbakk Severin som har bra genomgångar.

Matematik på gymnasiet
Vill du träna ännu mer så finns hur många prov som helst enligt de gamla kursplanerna men då finns det saker som inte ingår i kurserna idag och det fattas också moment som ingår i kurserna idag. Om du går på dessa prov så rekommenderar jag i första hand de delar som inte kräver redovisning och som du måste kunna lösa utan att använda utan miniräknare. Nationella kursprov i matematik A-E

Fysik
Rent generellt hittar du massa bra material på Bengt Johanssons sida samt på Georgogios sida.

Fysik 1
Tipsa gärna mig om du som läser detta hittat mer bra träningsmaterial. Här kommer i alla fall uppgifter för Fy 1 från gamla Nationella Prov, ordnade efter område och svårighetsgrad.

Fysik 2
Tipsa gärna mig om du som läser detta hittat mer bra träningsmaterial. Här kommer i alla fall uppgifter för Fy 2 från gamla Nationella Prov, ordnade efter område och svårighetsgrad.

Anna

 Posted by on 24 april, 2020