Sociala medier

 

Sociala medier
Social medier är så oändligt mycket mer än Facebook, Twitter och Google, se denna långa lista som långt ifrån är komplett men som allt annat stadigt uppdateras på Wikipedia som i sig är ett socialt media. Om inte Facebook, Twitter, Yotube och Bambuser m fl, funnits är det mycket i världen som skulle sett annorlunda ut, inte minst för Egypten, Iran, Libyen och Syrien m fl, the arabic spring. Dessutom skulle tanken om att bygga HurDetFunkar aldrig infunnit sig. För den som fortfarande tvivlar på nyttan om Twitter bör se på denna Bambusersändning av Morris Packer från webbdagarna. Ingen av oss är araber men hans resa känns lite som min egen har startat och det ska bli otroligt intressant att se vart jag i slutändan hamnar. PS! Vem går inte igång av ett framhjul som lättar?

Beroendet
Visst finns det användare av sociala medier som upplever medierna som stressande ” vill inte se någons första kyss, den ska avnjutas” men till Er vill jag bara säga -vila i att ingen märker att du försvunnit från dessa plattformar några veckor om du inte får direkta frågor förstås, testa själv,( om du inte heter Morris Packer, en hjälte som som har nog på fötterna för att klara sig bra ändå)! Fördelen med sociala media är att ingen organisation i världen eller utvecklingschefer inom skolan helt kan ignorera förfrågningar om de är relevanta. Inte nog med öppenheten så är även den andra vinsten att beakta, svaret på en fråga kommer alla andra till del. Morris Packer hoppade faktiskt av twitter till alla twittrares stora bestörtning men är även utan Twitter alltid tillgänglig för relevanta frågor. Det finns dock allt för många högt betalda tjänstemän, betalda av våra skattepengar som inte går att komma i kontakt med. Så kommer det inte att se ut i framtiden. I det vilar HurDetFunkar gott.

Symbolerna
Symbolerna som används i de sociala medierna är en djungel att förstå sig på. Se gärna denna kortilm som är helt och hållet byggd på det symbolspråk eller smiley, en lathund som byggts upp och se även de mer traditionella förkortningarna men också denna lista över förkortningar.

Facebook
Facebook är så många som känner till så den plattformen tänker jag inte ens presentera. Om du ändå undrar så fråga några i din bekantskap så kan de säkert berätta eller öppna bara ett konto och se vad som händer. Det enda som är intressant är när verksamhetschefer, ibland med halvnaken profil och som studerat fenomenet Facebook, antagligen på dyra konferenser i säkert över två år beskriver Facebook som gudarnas gud bland sociala medier och marknadsföring samtidigt som många hindrar sina underställda att agera med sociala medier så som sig bör. Sociala medias hela grundidé är ju nämligen att konversera öppet, låta användarna skapa innehåll samtidigt som man håller koll och plockar bort eventuell skräppost.

Twitter
Bloggar om twitter

Känns det som om du undrat, men inte vågat fråga? Hört talas om det men inte riktigt förstått?
Vi pratar om Twitter – en så kallad mikroblogg där inläggen är begränsade till 140 tecken. Här finns en jättebra guide från ekuriren.se
Eva Apellgren om twitter
Christian Rudolf om twitter
Patrik Arwengrim om twitter
Peter Nilsson om twitterverktyg, men det kommer hela tiden nya. Själv använder jag endast Tweetdeck som plattform och Manage Flitter för att ibland städa bland mina följare.
Wikipedia om twitter

Tutorials
När jag vill lära mig mer om nya program går jag ofta till youtube och söker på programets namn samt tutorial. Här har du en tutorial om Twitter. Denna är från kgudes kanal på YouTube.

Google+
Google+ är en korsning mellan Facebook och Twitter och kanske därför den naturligaste övergång från att existera på en plattform där du endast kommunicerar med kött-vänner som i all sin ära kanske inte inspirerar dig i dina favoritfrågor så som sådana du aldrig träffat men men har samma nördiga intresse som du och som kanske kan stångas med dig i dessa så att du utvecklas i det du passar för.

Radio
På Twitter träffar man många människor som hjälper en se att gränserna för vilka medier man kan utnyttja i skolan är i de närmsta gränslösa. Onsdagen den 4:maj intervjuades jag av Mats Adamczak där vi talade lite om skolan och den utveckling som nu sker med sociala media. Lyssna gärna på denna- och tänk att lilla, lilla jag en väsebonde som råkat bli det finaste man kan bli, ”Att vara lärare” fick vara med i denna produktion bland så många som är så proffsiga. Hör också andra program som han har gjort, kan särskilt rekommendera programmen med Joakim Jardenberg och den med Katrineholms kommunchef Mattias Jansson. Eller bara njut av en eventuell framtida ledare ….som bryr sig och finns där.

I framtidens skola är man inte bara konsument av kunskap. Hjälp till att producera tillgänglig information på wikipedia, youtube och alla de andra kanaler som finns till buds. Belöningen är ofta större än man först kan ana, från Ny teknik Så blev jag Wikipedian. Lyssan också på Joakim Jardenberg när han intervjuas på Bettmässan 2012 av Skolsnack.

 

Vad kommer efter social media
Plattformarna för social medier är skapligt färdiga även om de hela tiden utvecklas- och och du bör hoppa på för att inte hamna för långt efter om vad som händer i världen. Du behöver inte göra som de som du inte finner intressanta inom social media, du behöver inte agera alls utan kan använda dina plattformar endast för att titta ut och se vad som händer. Du äger faktiskt ingen rätt att kritisera sociala media förrän du öppnat dina konton och skapat ett skapligt fönster till din omvärld.

De som nu är som flitigast att ta steget vidare från Facebook, Twitter m fl jobbar hårt och effektivt med att fånga vårt sociala liv på nätet med spel. Du kommer kanske inte att gilla men kommer att bli omsprungen av de som du kanske tar minst på allvar just nu och det är de som spelar på nätet. Spel kommer att få en allt viktigare plats i våra skolor. Rätt gjort så kan detta bli riktigt bra: Se Seth Priebatsch om nästa lager på gång: ”En spelifierad värld”, ett genomgripande netto om beteende, styrning, speldynamik som kommer att omforma utbildning och handel.

Anna

 Posted by on 19 april, 2011

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)