IT

 

Tanken är inte riktigt klar om vad jag ska lägga in här men jag har många idéer och när jag får landa och tänka till så kommer det att hända grejer.

Saker som jag tror alla vill lära sig: Hur man konverterar pdf till word, olika presentationsprogram, hur man skriver en wiki och jobbar tillsammans i google dokument, hur man startar en blogg eller webbplats, hur man kan jobba med sociala media, att jobba med podcast, streama film och redigera film. En hel del om film och bra filkonverterare hittar du i HurDetFunkars inlägg Film, ljud, serier och mindmaps. Du hittar även en del bra presentationsprogram på denna sida här, väl där så ska du framförallt titta närmare på Prezi.

Vill man ha en rejäl grundkurs om datorer och IT kan man lära sig det mesta om de ovanstående punkterna på PIM. Pim står för ”praktisk IT- och mediekompetens” och är en kombination av handledningar på Internet, studiecirkel och hjälp i vardagen. Det är lätt att få för sig att detta endast är en kurs för lärare men allt innehåll är tillgängligt för alla så det är bara att förse sig. Mycket av innehållet i Pim är gjort av Åsa K – eller Ugglemamma. Hon är extremt aktiv och lägger upp mycket tips om alla slags hjälpmedel man kan ha nytta av i både skolan och privat, allt från lärplattformar som ITs-learning till hur man använder sig av Googledokument mm. Gå gärna till hennes site Uggleblogg eller gör som jag ofta gör, gå direkt på hennes youtubekanal så får du en snabb översikt av allt du kan hitta. En lär plattform är bra att ha för att hålla ihop kurser. I Karlstad använder vi oss av ITs-learning och här hittar du lite instruktioner om hur det funkar, via kommunens digitala verktygslåda. En en annan bra sida att för att lära sig om IT i allmänhet heter INTERNETKUNSKAP

Bättre än alla IT-supportrar i världen är nog att googla sig till en lösning av olika IT problem som uppstår men visst kan alla behöva lite pedagogisk hjälp att ta sig över de första trappstegen.

En ny och bra resurs om du vill jobba med Google Docs och Wikis har matematik och NO läraren Bertram Stenlund Fridell byggt upp på sidan kunskapande.se Han både samlar bra filmer och material samt lägger upp sådant som han själv producerar.

En annan bra sida är, Lärande, nya medier, kollaboration – forskning, som drivs av Niklas Karlsson. Missa inte heller, Jakten på den perfekta lektionen, av Linn Gustavsson. Själv ska jag försöka ta mig lite tid och titta närmare på Techrisk efter att ha läst följande inlägg av Mathias Klang.

Nedanstående filmer kan ge en god inblick om vad du kan förvänta dig av nätet i framtiden så lyssna och låt dig fascineras.

Tim Berners-Lee on the next Web, skaparen av World Wide Web, en teknik som skapade förutsättningar för en bredare användning av Internet.

Varför är det då så viktigt att kräva rådata, det förstår du säkert om du lyssnar till Dave deBronkart: Meet e-Patient Dave

Här är länken till Visible Body som e-patient Dave beskriver. På sidan IDG får du också all information du behöver för att använda Google body

Vi blir allt mer beroende av IT och tillgång till nätet. Kapacitet, effektivitet, tillgänglighet och säkerhet är problem vi brottas med för att kunna garantera en hållbar utveckling inom datautveckling som dessutom måste bli mer energieffektiv. En fantastisk innovation som kan lösa dessa problem visar Harald Haas där varje ny LED-lampa blir en sändare av data.

I föregående filmen såg vi alltså hur vi kan öka tillgänglighet på data och det i kombination med att vi nu också kan få tillgång till trådlös el gör att våra hem och våra vardagliga göranden snart kan se väldigt olikt ut. Eric Giler presenterar trådlös el.

annamalmberg2

  One Response to “IT”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)