Hållbar utveckling

 

Den viktigaste ingrediensen för hela världens hållbara utveckling är att just du som läser detta mår gott och är lycklig. Därför ska du nu få vetenskapligt framtagna råd hur du blir lyckligast och vilka ingredienser du ska be media leverera. En genomgång av de mest aktuella uppgifter visar på följande 5 åtgärder:

 • Kontakter: Var med människorna runt dig. Med familj, vänner, kollegor och grannar. Hemma, på jobbet, i skolan eller i ditt lokala samhälle. Tänk på dessa som hörnstenarna i ditt liv och investera tid i att utveckla dem. Att bygga dessa förbindelser kommer att stödja och berika dig varje dag.
 • Aktivitet: Gå en promenad, spring, cykla, dansa, sjung. Viktigast av allt, upptäck en fysisk aktivitet du tycker om och som passar din nivå av rörlighet och kondition.
 • Notera: Var nyfiken, få syn på den vackra, lägg märke till det ovanliga. Se årstidernas växlingar och njut av stunden, oavsett om du går till jobbet, äter lunch eller pratar med vänner. Var medveten om världen omkring dig och vad du känner. Reflektera över dina erfarenheter!
 • Fortsätt lära: Prova något nytt eller återupptäck ett gammalt intresse. Ta på ett nytt sätt ansvar på jobbet eller lär dig fixa en cykel, spela ett instrument eller laga god mat. Ställ en utmaning du kommer att njuta uppnå. Att lära sig nya saker gör dig mer självsäker och är förbaskat roligt.
 • Ge: Gör något trevligt för en vän eller en främling. Forskning visar att folk som får en tusenlapp att spendera på andra blir lyckligare än de som får en tusenlapp att spendera på sig själv men ge också av din tid.

De lyckligaste länderna är inte de mest resurskrävande länderna eller de rika länderna. Be media att rapportera om vilka läder som sänker sitt resursslöseri effektivast i stället för att leverera rapporter om aktieindex- eller be dem rapportera om ett Happy Planet Index. Detta kan få stor påverkan på vår globala hållbara utveckling. Allt du behöver göra är att må gott enligt ovan. Då du mår gott så mår vår värld gott, dina barn mår gott och hela din omgivning! Hör Nic Marks som forskat i detta, länkar ovan och några nedan via Google translate, vill du ha hemsidor på svenska är det bara att klistra in dem där, finns även som bildlänk i högermarginalen här.

Du kan egentligen bara bli lycklig om du tror på att lägga samhällsresurser på alla!- och inte minst de som har de svårast. I samhällen med stora inkomstklyftor går det snett om vi inte har välfärdsbalsam som minskar friktionen. Mot genuint missnöje kan inget samhälle skydda sig och med dagens utmaningar gäller detta också klyftorna mellan länder! Richard Wilkinson kartlägger hårda data om ekonomisk ojämlikhet, och visar vad som blir värre när rika och fattiga är för långt ifrån varandra: verkliga effekter på hälsa, livslängd, även sådana grundläggande värden som förtroende.

Sannolikt så vill alla göra de val som är de mest miljövänliga men det är verkligen inte enkelt att göra rätta val trots att man är både intresserad och insatt. lyssna på Leyla Acaroglu och lär mer…

HurDetFunkar tycker i motsats till gud att du ska ta ett bett i kunskapens äpple då kärlek till din nästa och vår värld kommer med insikt om att vi alla har samma värde oavsett om vi är kvinnor eller män, svarta eller vita och oavsett vad man i övrigt väljer att ha för religiös åskådning eller sexuell läggning. Att kunskap finns i alla läger och att människan är kapabel att med ord formulera viktiga levnadsregler med eller utan gud syns nedan i vad vi i kristendomen kallar för kärleksbudet men som är mer känt som ”The Golden Rule”. Här finns också Karen Armstrong hederspristagare i Kunskapspriset 2011 på svenska från UR-play eller hennes TED-talk på engelska: Let’s revive the Golden Rule.

 • Buddismen ”Plåga inte andra med det som pinar dig själv”
 • Hinduismen ”Gör inte mot andra något som skulle vålla dig smärta, om det gjordes mot dig”
 • Islam ”Ingen är rättrogen förrän han älskar sin bror som sig själv”
 • Judendomen ”Det som är skadligt för dig själv, gör inte det mot en medmänniska”
 • Konfucianismen ”Gör inte mot andra, vad du inte vill att de ska göra mot dig”
 • Kristendomen ”Allt vad ni vill att människorna skola göra för er, det ska ni också göra för dem”

Religion och filosofi är spännande ämnen som inte skall ställas i kontrast med vetenskap, på denna sida har vi som största ambition att få dig att söka kunskap byggd på vetenskaplig forskning, inte tro. Kunskap om vår värld och hur den funkar kan endast leda till en bättre värld. HurDetFunkar är ateist 2.0 och vill du veta hur det funkar ska du se, Alain de Botton: Atheism 2.0. En av de mest spännande evolutionstänkare som skrivit fantastiska böcker är Richard Dawkins och även om han ofta blir kritiserad för sin nästan  militanta ateism så är hans böcker och ett Ted talk som det nedan en skatt för alla som söker kunskap och insikt om tillvaron och vetenskapen helt makalöst geniala. Richard Dawkins om vårt märkliga universum, missa inte att du kan få det textat på svenska.

En otrolig inspirationsfilm är den beryktade filmen Home. Lägger upp den här tillsammans med med det lektionsmaterial som finns också kan användas i anslutning till filmvisningen.

Filmen Home, 90 min och på engelska Se hela filmen här genom att klicka på denna länk, väl värd att se. Det nedanstående filmen är en kortare trailer. I lektionsmaterialet till filmen Home finns flera goda tips som alla leder vidare till andra bra tips, sidor och filmer. En kort och konkret film vart vi är på väg är nedanstående film Story Of Stuff
HurDetFunkar gillar teknik och ser på nödvändig teknik som en investering snarare än en kostnad. Dock skall varje inköp behovsprövas och den teknik som ersätts tas till vara. Filmen nedan handlar om detta och det finns mer material på svenska på sidan Fair Trade Center eller gå direkt till arbetsmaterialet på svenska makeitfair.org Sverige har världens renaste vatten men trots det så kan man se att allt fler köper vanligt vatten på flaska. Vad är konsekvenserna av detta och finns det inte bättre och billigare sätt om vi ska leva ett hållbart liv på en hållbar planet? Tänk att vi så ofta så lätt följer en trend utan att tänka. Ska vi värna om en planet som ska räcka till alla, börja tänk nu.

För en hållbar värld så är så måste vi ändra vår syn på hur man gör goda affärer. Ett långsiktigt tänk är affärsmässigt ur alla synvinklar och perspektiv. Lyssna på den svenska entreprenören Björn söderberg, nedan på engelska men jag har även hittat hans fantastiska berättelse på UR-play och den är på svenska. Du hittar mer material och kontaktuppgifter på hans sida fairenterprise.net

Vår hantering av olja och plast tas upp i följande film av, Van Jones, men också problemet med aktivister som vill världen väl men som hellre kramar ett träd än en medmänniska. Saker bör sättas i perspektiv och därför bör du lyssan till detta Ted-talk.

Den kanske viktigaste personen att informera om växthuseffekten är Al Gore, inte för att han är mest insatt eller för att han har en lösning på problemet utan för att han griper tag i oss och får oss att agera genom att vi blir medvetna och sannoligt är det precis så som han säger att vår generation kan bli den framtidens poeter, kommer att skriva dikter och sångtexter om. Vi måste nämligen hitta lösningarna som gör vårt samhälle hållbart.

Juan Enriquez utmanar vår definition av bioenergi. Olja, kol, gas och andra kolväten är inte fossila utan biologiska produkter, baserade på växtmaterial – och därmed, odlingsbara. Hela vår inställning till bränsle, hävdar han, måste förändras.

En hållbar utveckling i en hållbar värld kommer kräva ett hållbart sätt att arbeta för att utvecklas i tillräckligt snabb takt. Michael Nielsen visar hur online-verktyg för kommunikation och samverkan kan revolutionera vårt sätt att göra vetenskapliga upptäckter.

vi har så många frågor att ställa oss hur vi ska göra för att lyckas själva och samtidigt leva hållbart. Faktum är att våra val blir svårare och svårare i de allra vanligaste frågeställningar. I det är du inte ensam, om vi kunde reducera antalet val för våra medmänniskor så skulle vi redan där kunna göra en bättre insats för våran värld men samtidigt får vi inte glömma att öka antalet val för de som inte har dem är det viktigaste vi har framför oss . Barry Schwartz: om valfrihetens paradox

annamalmberg2

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)