Ekonomi

 

Ekonomi styr mer än vi alla kan ana, privat i världe och inte minst i vår skola. Skolmisslyckanden kostar ca 150 mdkr, d v s miljarder kronor per årskull. Konsekvenserna blir oerhörda av att inte ge skolan förutsättningar för tidiga insatser. Varje elev vi tappar från ej slutförd skolgång kostar samhället ca 10-15 MKR, miljoner kronor och vi har ca 13000 drop outs varje år. Se Världens bästa skitskola.

Då allt för få i vårt samhälle kan unna sig lyxen att spara så är en av  HurDetFunkars lösningar på detta att samhället borde införa ett sparande för alla våra medborgare som kan hämtas ut vid en viss ålder, då gymnasiet är genomfört eller om vi kan lyckas bättre i skolan, avklarad. Nu snackar vi inget barn- eller studiebidrag utan ett sparande som ska ge varje medborgare en nystart med ett kapital att förvalta. Kanske kan även ett förvaltat sparande under fem år ge en bonus. Ingen som inte har något har väl någonsin sparat något medan många som har mycket är näst intill snåla i sitt sparande men får man aldrig se ett kapital växa så kommer man heller aldrig att arbeta för att ett kapital ska växa. Behöver du hjälp i allehanda frågor så är konsumentverkets sida en tillgång mycket större än du kan ana så missa inte det som de kan erbjuda just dig.

Om hur man kan tänka om sparande kanske denna film på engelska kan väcka några tankar. Daniel Goldstein: The battle between your present and future self

En ny sorts ekonomi skapas då allt mer blir gratis, framförallt på webben. Längst ner på varje sida och blogginlägg på denna webbplats finns ett antal symboler. De flesta symboler har du kanske sett och handlar mest om hur du enklast delar informationen vidare men för många är flattr, Wi, en ny symbol. Flatter är ett nytt sätt att frivilligt betala till gratistjänster på ett smidigt sätt. Genom att bli medlem betalar man en fast månadsavgift så du kan smickra eller bli smickrad av andra medlemmar. Systemet är inte så stort ännu men man ser flattr knappar på allt fler bloggar så det är ett system som ändå växer. Som medlem betalar man 2 Euro som sedan fördelas på de bloggar som du valt att smickra eller flattra. Flattrar du bara en blogg så får den allt och flattrar du tio eller fler så fördelas summan på tio eller flera st. Det är nog svårt att i dagsläget avgöra betalningsviljan på frivillig basis men jag tror att ett system som flattr som gör det hela så enkelt är väl värt att testa, för visst finns otroligt mycket bra på webben som är gratis. Numer är många av gratisresurserna bättre än betalningsalternativen, se t ex HurdetFunkars inlägg om Wolfram Alpha m fl.

Ett annat nytt sätt att finansiera ett projekt är något som kallas Crowdfunding, Wi, eller Crowdsourcing, Wi. Här är en lista på svenska aktörer och den första jag stött på i Sverige som ger en plattform med Crowdfunding heter FundedByMe, gå dit och kolla hur det funkar.

Världen är inte capital Ventures längre även om den förstås fortfarande fungerar och är en viktig spelare i vår värld men vill du se mer om den nya ekonomin som sakta… växer fram så lyssna på Jesse Schell: When games invade real life.

Det finns så många nya sätt att tjäna pengar men det är många gamla sätt som kommer att dö ut. Lyssna också gärna på Laurie Santos: A monkey economy as irrational as ours, men kanske ännu hellre på, Rachel Botsman: The case for collaborative consumption-Swaptrading. I ett kan vi vila, och det är att allt fler riktigt smarta och väldigt rika personer just nu gör väldigt mycket nytta i världen för att göra världen tillgänglig för allt fler personer genom att tillverka läroplattformar mm där allt de har är gratis, framförallt då användarna själva delar med sig av allt de själva producerar. Se framförallt presentationen av Peter Arvai som är en av grundarna till det fantastiska presentationsverktyget, Prezi. Låter honom själv presentera historien bakom detta fantastiska verktyg och hela presentationsteknikens historia, tyvärr har jag endast hittat Bambuser versionen från webbdagarna och p g a nybörjardivigheten från webbdagarna så måste du spola ca 31min innan det händer något. I detta har du en hel del om hur den nya ekonomin och ett framtida entreprenörskap kan fungera.

Anna

 Posted by on 23 december, 2011

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)