Användbart

 

Här är några filmer som är väl värda att ses, filmer med svensk text står alltid med svensk filmtitel: Paul Stamets om 6 sätt svampar kan rädda världen på. Varför jag lägger in nästa länk har jag inte klurat ut helt men den är bra, inte för att den startar med hur mycket aspartam, Wi som var optimalt för Pepsi vilket jag anser är det största gift som en människa frivilligt kan sätta i sig men se själva och bedöm om inte detta är frågor som har med vetenskap att göra. Malcolm Gladwell: talar om pastasås.

Klimat – lösningar för framtiden en serie som endast går att se t o m 22 juli 2012. Men väl värda att se. Har man sett filmen om 6 sätt som svampar kan rädda världen på så tror jag nog de flesta kan förstå varför biologisk mångfald är så viktigt.
Energi
Hur ska vi lösa energifrågan? Experten på energi Tomas Kåberger ger oss sina personliga svar. Det handlar inte bara om transportsystem och stora industrier, utan också om hur vi lever och brukar energi.
Biologisk mångfald
Anders Nord låter experten på biologisk mångfald Maria Schultz ge sina personliga svar på hur vi ska göra för att satsa på mångfald i ekosystemens olika arter, växter och djur. Det ska ses som en försäkring mot klimatförändringar.
Mat, vatten, befolkning
Kan vi tillgodose världens mat- och vattenbehov utan att påverka vår planets klimat negativt? Går det att fördubbla matproduktionen på ett hållbart sätt? Professor Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet ger sina tankar, svar och lösningar i detta avseende.
Ekonomi
Vilka ekonomiska styrmedel kan hjälpa till att skapa en effektiv och miljömässigt positiv klimatpolitik? Programledaren Anders Nord möter ekonomiexperten Klas Eklund.
Tid
För den miljömedvetne krävs många ställningstaganden i vardagen. Programledaren Anders Nord samtalar med fysikern och författaren Bodil Jönsson om miljön och tiden.

Det finns även en del bra på HurDetFunkar Sidan Hållbar utveckling samt i en del blogginlägg

Energi finns i alla grenar och naturvetenskapliga inriktningar. Energi är det viktigaste och kanske också det svåraste begreppet i vår värld att förstå. Begreppet är i dagligt tal många gånger förvirrande och inte alls alltid vetenskapliga men innan jag hugger i och reder ut begreppet så får den här sidan ligga här som en liten samlingsplats av några intressanta tankar jag kommit över.

Stenåldern tog inte slut p g a att antalet stenar tog slut på samma sätt som att oljeåldern inte kommer att ta slut p g a av att oljan tar slut. Lyssna gärna på Richard Sears: Planering för att oljan sinar. Om nu någon inte förstått varför vi inte ska utvinna olja bara för att den inte kommer att ta slut så se denna film från Garth Lenz: The true cost of oil. Kanada bör passa sig då Väse, Supermiljöbloggen och EU står enade att att hindra dem från att utvinna den miljöfarliga oljesanden som gör att Kanada räknas som världens största oljefyndighet efter Saudiarabien.

Det finns alternativ till fossila bränslen som olja, nämligen de förnyelsebara och gröna alternativen. Lyssna på Bilal Bomani: Plant fuels that could power a jet och lär dig mer om vad som kan kallas för grönt alternativ ur alla aspekter. Det räcker nämligen inte med att de är hållbara, alternativa och förnyelsebara. De ska heller inte odlas på åkermark, konkurrera med livsmedelsgrödor och de ska inte odlas med hjälp av sötvatten då ca 97,5% av världens vatten är saltvatten och över 60% av världens befolkning försöker dela på mindre än 1% av jordens dricksvatten.

Hur skulle vi skapa energi om vi bodde på månen. Den tanken har Kirk Sorensen bearbetat och kommit fram till att det krävs en speciell typ av kärnkraft: Thorium, an alternative nuclear fuel.

Debatten om huruvida vi ska ha kärnkraft eller ej är inte helt enkel men är man bra på engelska så är den här debatten från TED väl värd att lyssna till.

För att förstå naturvetenskapens innersta väsen behöver man lära sig om matematik. Missa inte denna fantastiska föreläsning av Robert Sun: The Power Of Math. Robert Sun är också innovatör av 24 Game.

Vi blir allt mer beroende av IT och tillgång till nätet. Kapacitet, effektivitet, tillgänglighet och säkerhet är problem vi brottas med för att kunna garantera en hållbar utveckling inom datautveckling som dessutom måste bli mer energieffektiv. En fantastisk innovation som kan lösa dessa problem visar Harald Haas där varje ny LED-lampa blir en sändare av data, se Harald Haas: Wireless data from every light bulb. Se också den entreprönörielle

Energi är en fysikalisk storhet med enheten [J] joule. Energi finns också i många olika former varav några är värmeenergi, elektrisk energi, kemisk energi, mekanisk energi, kärnenergi, strålningsenergi, lägesenergi och rörelseenergi som ofta kallas kinetisk energi. En vetenskaplig definition på energi är något som medför någon förändring, rörelse eller någon form av uträttat arbete.

Efter att ha hittat till SVT:s öppna arkiv och återupplevt mitt gamla barnprogram Sant och sånt med Staffan och Bengt så kan jag inte låta bli att länka in några här. Alla avsnitt tjänar oftast på att spolas fram en del och ta port det värst pratet för mycket av det de visar är riktigt bra.
Sant och sånt– energi, längd: 27 minuter 57 sekunder
Sant och sånt – solcell och kraftverk, längd: 24 minuter 30 sekunder

Ny Teknik. Det går att prenumerera på nyhetsbrev om energi, annars så är det bara att titta in här så får du de senaste nyheterna i energifrågor Om energi från tidningen Ny teknik

Det finns fyra termodynamiska lagar. Den vanligaste:1:a lagen som ofta kallas energiprincipen och som innebär att energi varken kan skapas eller förintas. Den 2:a lagen som säger att vid alla energiomvandlingar förbrukas energins kvalitet. Den 3:e lagen handlar om entropi och omöjligheten att nå den absoluta nollpunkten -273,15 grader Celsius eller 0 Kelvin

En lika viktig lag är den 0:te lagen som säger att två kroppar som var för sig är i termisk jämvikt med en tredje kropp även står i termisk jämvikt med varandra, vilket innebär att två kroppar i kontakt med varandra antar samma temperatur eller att alla kroppar i en och samma omgivning får omgivningens temperatur. Nolte lagen handlar också om att värmerörelsen i den varmare kroppen kommer att avta och värmerörelsen i den kallare kroppen kommer att öka, tills de är i termisk jämvikt.

Sant och sånt – metall och värme,längd: 27 minuter 40 sekunder SANT&SÅNT OM VÄRME
Sant och sånt – tryck, längd: 25 minuter 32 sekunder SANT&SÅNT OM TRYCK

Den plattform som betytt allra mest för att hitta inspiration till denna sida är föreläsningarna som jag hittar på ted.com. Många finns översatta av frivilliga i alla möjliga olika språk men tyvärr är få översatta till svenska. Allt fler blir översatta efter hand och har du kunskapen att översätta så är min önskan att nedanstående film ska översättas från engelska till svenska så snart som möjligt. Hoppas att det inte dröjer:) Du får inte missa! Alain de Botton: A kinder, gentler philosophy of success. Se också Peter Diamandis: Abundance is our future eller översatt, Överflöd är vår framtid.

Ett bra inslag om pseudovetenskap är detta från Insider med Aschberg

Anna

 Posted by on 3 mars, 2012

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)