MA tips 0-3

 

Matematik 0-3
Tanken är att HurDetFunkar skall samla ett bra material till varje område i LGR11´s centrala innehåll i fysik som du hittar i menyerna för fysik. Googla alltid först det du söker för det kommer hela tiden nytt bra material. GOOGLA eller kolla LÄNKSKAFFERIET som har den största länksamlingen för skola. Se instruktionsfilm hur man söker i länksskafferiet. Nyheter från förskola till högskola kan du läsa mer om i LÄRARNAS NYHETER. Nyheterna ligger under paraplyet PEDAGOGISKT FÖNSTER. Hur man söker och vad man hittar där kan du se i denna instruktionsfilm. En annan fantastisk länksamling som inte får glömmas bort är Annas länkburkar. Webben blir bara större o mitt tips är att alla skickar sina ämnesspecifika länkar till respektive resurscentrum och till länkskafferiet, så vi alla får samlade resurser som är lätta att hitta. Självklart ska du också skicka dina favoritlänkar till din favoritlänksamling. Kanske skickar du dem hit, ingen skulle bli gladare än jag, och de som gillar HurDetFunkar. För att visa uppskattning av sidan kan du gilla vår facebooksida och följa oss på twitter
Resurscentrum i matematik.
Varje ämne har i regel ett eget resurscentrum och i matematik heter det Nationellt resursCentrum för Matematik, NCM. NCM:s uppgift är att stödja utvecklingen av matematikutbildning. Sök runt på deras sida så kommer du att hitta mycket bra material och intressanta länkar. Det finns också en sida som kallar sig Mattecentrum De har massor med bra material på matteboken.se men det mesta är än så länge för gymnasiet men de har ett frågeforum där vem som helst kan ställa frågor
Frågelåda
En sida som fått sig en ordentlig ansiktslyftning och som har allt från spel och experiment är ungafakta.se här kan man också hitta experiment ställa frågor till experter, spela spel och se på film, här hittar du exempelvis hur man räknar ut hur högt ett träd är. En fantastisk frågelåda som fungerar dygnets alla timmar är den nedan som heter pluggakuten. Att den fungerar så bra är förstås för att alla kan hjälper till att svara, gör det du med.
Pluggakuten
PLUGGAKUTEN är först och främst ett forum där du kan få hjälp med det mesta som rör skolarbetet. Du kan t.ex. få mattehjälp, fysikhjälp, språkhjälp eller hjälp med någonting helt annat. Det spelar ingen roll vad ditt problem handlar om eller vilken nivå det ligger på utan alla är välkomna. Frågorna och svaren i forumet sträcker sig idag hela vägen från de lägre årskurserna på högstadiet upp till avancerade kurser på universitets och högskolenivå. De mest aktiva grupperna är idag matematikforumet och fysikforumet. Att forumet är effektivt och används mycket fick jag personlig erfarenhet av då jag skulle hjälpa till att svara på en matematikfråga. När jag hade hunnit publicera mitt svar var det redan någon annan som hunnit svara före mig. Alla hjälps åt på pluggakuten, ett forum som jag verkligen rekommenderar. Tanken är att HurDetFunkar skall göra en liten instruktionsfilm hur man enklast ställer sina frågor eller hur man enkelt hjälper till att svara på andras frågor. I denna tid då konsumenter och producenter ofta står på samma kunskapsgrund så som kan inträffa på både pluggakuten och wikpedia är det viktigt att allt mer kritiskt granska det man får. Den bästa sidan hur man kritiskt granskar är Kolla källan
Resurser
Wolframalpha är ett helt otroligt verktyg för matematik men även andra saker man vill ha omräknat till siffror eller formler WOLFRAMALPHA finns att använda både på datorn och som smartphone app.
Grafritarprogram
Vill man ladda hem ett bra gratis grafritarprogram så är GRAPH alldeles utmärkt
Väl värt att titta närmare på
KHAN ACADEMY Är ett otroligt intressant verktyg. Du kan se följande instruktionsfilm på engelska men det här tror jag är ett verktyg som kommer att få stor genomslagskraft om vi gör tutorials på svenska.
Smartphone app
Det finns massor med bra smartphone appar för alla smaker. En svensk telefonapp för android heter Zigma. Den finns redan att använda och den tillverkas och utvecklas av elever från Visby som läser NV-progammet, de gör ett riktigt bra jobb.
Webbmatte För år 6 – 9 finns materialet på följande språk; svenska, arabiska, persiska, ryska, somaliska och spanska. Matematik A finns på svenska, arabiska och somaliska.webbmatte.se. På sidan matte-länkar hittar du massor som rör matematik, från Annas länkburkar.
Fröken matte visar instruktionsfilmer i matematik FRÖKEN MATTE Årstaskolan har massor med matematik och andra filmer men visas inte i alla webbläsare Det finns också några gratis videor att se på matematikvideos men det mesta är betalmaterial.
Ytterligare ett stöd för både matemafik och fysik är olleh.se Pedagogwebben har också en hel del matematiktips.
Google SketchUp
När jag första gången hörde talas om ett CAD-program, ett program som ritar skalenligt i 3 dimensioner, kostade en licens ca 100 000kr i dag finns ett fantastiskt program helt gratis Google SketchUp Det finns en liten inlärningströskel att komma över men genom att titta på några tutorials som är på engelska så kommer man snabbt i gång. Planen är att HurDetFunkar ska göra instruktionsfilm på svenska.
Spel

För att träna huvudräkning är Klas Matematik en jätte bra sida eller testa dina kunskaper redan nu hos barnskoj. Om du vill spela spel inom ämnet matematik så är det spel-gratis du ska besöka, här finns massa roligt spel
Phun & Algoodo
Ett svenskproducerat simuleringsprogram som tyvärr kostar att köpa är Algodoo, kanske kan man övertyga sin kommun att köpa in den till sina skolor. Ritverktyget visualisera fysiska experiment och lockar till lärande om teknik och fysik på ett lekfullt sätt. Föregångaren till Algoodo heter Phun och den går att ladda hem som gratisspel, Phun hittas längst ner på sidan Algoodo & Phun. Hur Phun funkar kan du se här Phun
Spellänkar är min svagaste sida så här får alla som vill se sidan utvecklas verkligen vara med och hjälpa till. På nedanstående sidor blir du lätt vidarekopplad och det är mycket reklam men självklart skall vi ha spel på HurDetFunkar, då många spel ger en väg till förståelse för det mesta. Det gäller bara att inte fastna. Här är en samling av spel inom fysik och teknik från bastaspel. Coolaspel.se har massor med olika spel. Det har också spela.se, 999spel.se. Bara googla på spel så hittar du massor.
Spelsidor som passar de yngre
Bolibompas spel
Nickelodeons spel
Legos spel
Webbtidningar
forskning.se En fantastisk tidning med jättefina interaktiva teman
nyteknik.se Här finns massor som är intressant men främst teknik och IT
Illutrerad vetenskap En tidning som många säkert bläddrat i men som också finns på webben
Radio
Det är inte bara TV och tidningar som erbjuder bra resurser. En fantastisk nyhetssida är Sveriges Radio. Förutom allmänna nyheter kan du hitta massor om vetenskap & miljö.
Formelsamling
Aldrig fel att ha en formelsamling nära till hands interaktiv formelsamling i matematik fysik och kemi
Enhetsomvandlare
Aldrig fel att ha en enhetsomvandlare nära till hands, från medicinsk ordbok
Textomvandlare till ettor och nollor
Här finns en konverterare där du kan skriva ditt namn eller en mening och se hur det ser hur datorn skriver och läser. Skriv text i den högra rutan och under den trycker du på TO Binary
Vad det heter på ett annat språk
Google translate kan användas att översätta både ord och dokument men det är alltid vanskligt att använda till mer än enskilda ord då alla språk är extremt svåra att översätta automatiskt.
Enkel miniräknare
Visst är det bra att kunna räkna ut saker i huvudet men ibland kan miniräknaren vara bra att ha till hands, från kalkylera mera.

annamalmberg2

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)